حمام چهارفصل، حمامی تاریخی در اراک
حمام چهارفصل در اراک
شهر اراک دارای جاذبه های زیادی است که یکی از آنها، حمام چهارفصل میباشد. قدمت این بنا به اواخر دوره قاجار برمی گردد و یکی از جذاب ترین آثار تاریخی ایران به شمار میرود. در این مقاله قصد داریم تا شما را بیشتر با این بنای تاریخی آشنا کنیم.
شهر اراک در دوره ناصری از رونق اقتصادی خوبی برخودار بود و به همین خاطر افراد زیادی به این شهر مهاجرت کردند و قسمت شمال شرقی گذر سپهداری را برای زندگی انتخاب نمودند. البته ابتدا در این قسمت شهر هیچ حمامی وجود نداشت ولی بلاخره به دستور احمد شاه حمام چهار فصل ساخته شد. جالب است بدانید برای درست شدن آن حدود ۳۸ ماه وقت صرف شده است. این حمام به دلیل کاشی کاری های بخش سربینه ی مردانه به حمام چهارفصل نام گذاری شده است. کاشی کاری های این قسمت با توجه به فصل های مختلف سال طراحی شده اند.
اگر قصد دارید از این حمام تاریخی دیدن کنید باید به ضلع شرقی خیابان شهید دکتر بهشتی بروید. این بنا دارای ۴ در میباشد که دو تا از آن ها در خیابان شهید بهشتی واقع شده اند. برای تامین آب حمام از آب جاری قنات استفاده می شده و بخش های مختلف حمام شامل دالان ورودی، سربینه ی مردانه، زنانه و اقلیتها، آب انبار، هشتی های ارتباطی، گرم خانه ی خصوصی و عمومی، تون، خزینه، و دیگر بخش ها میباشد. کاشی های معرق، معقلی و هفت رنگ با شیوه ای کاملا هنرمندانه در کنار هم چیده شده اند و طرح های جالبی را خلق کرده اند. بیشترین رنگی که در کاشی ها به چشم میخورد، رنگ های قرمز، خاکستری، نارنجی، لاجوردی، فیروزهای، زرد، سبز و سفید میباشد. کف حمام را سنگهای سیاه، ملات آهک و ساروج پوشانده و حوضی در کف سربینه جای دارد که کاملا با سنگ سیاه درست شده است.
همینطور در سربینه چهار سکو واقع شده که از یک طرف به گرمخانه و از سمت دیگر به خیابان راه دارند. طراحی سربینه ی مردانه به شکل هشت ضلعی نامنظم می باشد و به طور قرینه به هشت رواق، صحن و رخت کن تقسیم شده است. از جذابترین قسمت های این حمام می توان به سربینه ی زنانه اشاره کرد که گنبدی بدون ستون دارد.
قسمتی از این حمام به موزه تبدیل شده که شامل سربینه ی مردانه و گرم خانه، رختکن و هشتی بین گرم خانه و رختکن میباشد و اشیای مهمی از دوران بعد از اسلام داخل آن نگهداری میشود. هم چنین در این موزه میتوانید از اشیایی مثل انواع تنگهای سفالی، کاسه، خمره، پیمانه، انواع مجسمه، سنگ نوشته و ابزار آلات کشاورزی و دفاعی نیز دیدن نمایید. موزه چهار فصل دارای بخش های باستان شناسی و مردم شناسی نیز میباشد که در قسمت مردم شناسی میتوانید آثاری مثل ظروف سفالی و سکه را مشاهده نمایید و در بخش مردم شناسی با آداب و رسوم و پوشش در دوره های مختلف آشنا شوید.
- توضیحات
- بازدید: 578
نظرات
- هیچ نظری یافت نشد.
نظر خود را اضافه نمایید
ارسال نظر به عنوان مهمان