راز رنگ چشم ها
بخش رنگی مقابل چشم شما عنبیه نامیده می شود. حدود 12 میلی متر است و وسط آن ناحیه ای باز قرار دارد که مردمک نامیده می شود. عنبیه از بافت پیوندی ساخته شده است و ماهیچه های ظریف آن باعث ایجاد عکس العمل عنبیه در نور می شود. رنگ چشم هر فرد از میزان مختلفی پیگمان و بافت پیوندی تشکیل شده است. پیگمان ها رنگ چشم شما را تیره تر می کند. سلول های درون عنبیه که پیگمان ها تشکیل می دهند، ملانوسیت نامیده می شود و آنها مسئول رنگ پوست و موی شما هستند. ملانوسیتها می توانند دو نوع متفاوت پیگمان را ایجاد کنند.
- یوملانین که قهوه ای- مشکی است.
- فو ملانین که قرمز رنگ است.
چشم های تیره بیشترین پیگمان ها را دارند به ویژه پیگمان های قهوه ای، مشکی و بر عکس چشم های آبی روشن، حداقل میزان پیگمان را دارند. اگر چه چیزی به نام پیگمان آبی در چشم شما وجود ندارد. در عوض چشم های افراد به دلیل وجود فیبرکلاژن سفید در بافت پیوندی عنبیه آبی هستند.
این فیبرها باعث پخش شدن نور شده و باعث می شوند، چشم ها آبی به نظر برسند. افردی که رنگ چشم آنها از قهوه ای به آبی متغیر است. دارای مناطقی با پیگمان زیاد و مناطقی فاقد پیگمان هستند. این مساله باعث می شود فرد رنگ چشمان منحصر به فردی داشته باشد. البته این فقط رنگ نیست که باعث خاص شدن چشم شما می شود، بلکه توپراگرافی ویژه عنبیه نیز نقش مهمی ایفا می کند. وقتی از نزدیک، چشم هایتان را بررسی کنید، می توانید الگوهای متفاوتی را مشاهده کنید، ساده ترین بخش، حلقه های پیگمانی، حلقه های رنگی اطراف مردمک است.
ژن های بسیاری در تشکیل یک رنگ چشم دخیل هستند برای سال ها، متخصصین باور داشتند که یک ژن خالص مسئول رنگ چشم فرد است. در حالیکه پدر و مادری که چشمان قهوه ای دارند می توانند، فرزندی با چشم های آبی داشته باشند. رنگ چشم یک صفت ارثی است و امروزه ما می دانیم که این مساله بسیار پیچیده است و ژن های بسیاری در ایجاد رنگ چشم در یک فرد خاص دخیل هستند.
دو چشم با دو رنگ متفاوت
شايد شما هم با افرادي رو به رو شده باشيد که رنگ دو چشم آن ها با هم متفاوت است. اين اختلال در انسان ها معمولا نادر است، ولي در حيوانات رواج بسياري دارد و دليل آن هم متفاوت بودن ميزان ملانين موجود در هر يک از عنبيه هاست. دليل اصلي بروز اين بيماري جهش ژني است که مي تواند ارثي نيز باشد. البته برخي داروهاي خاص نيز مي توانند سبب افزايش يا کاهش مقدار رنگدانه در هر يک از چشم ها شوند. برخي مبتلايان به اين مشکل، براي پوشاندن آن از لنز استفاده مي کنند، اما برخي ديگر اين حالت را دوست دارند و با آن به طور طبيعي کنار آمدهاند.
رنگ چشم تغيير مي کند؟
طبق تحقيقات وسيعي که در رابطه با زمان ثابت شدن رنگ چشم صورت گرفته است، معلوم شد، رنگ چشم نوزادان از هنگام تولد تا شش ماهگي در حال تغيير است و دليل آن هم افزايش يا کاهش ملانين است.
از سوي ديگر برخي از رنگ هاي چشم در برخي نقاط جهان فراواني بيشتري دارند؛ به طور مثال رنگ بلوطي يا خرمايي بيشتر در اروپا ديده مي شود و رنگ قهوه اي مايل به مشکي، رنگ غالب در سراسر جهان است.
رنگ هاي چشم روشن مانند سبز، آبي و طوسي نيز بيشتر در کشورهاي آمريکايي و برخي کشورهاي آسيايي نظير هند و ترکيه ديده مي شود.
نظر خود را اضافه کنید.
ارسال نظر بعنوان میهمان