رژیم غذایی و سیستم عصبی شما
رژیم غذایی و سیستم عصبی شما
شاید بتوان گفت مغز و سیستم عصبی ساختارهای فیزیولوژیکی پیچیدهتر و حساس در بدن انسان است. بنابراین اهمیت یک رژیم غذایی سالم در حفظ مغز و سیستم عصبی نباید دست کم گرفته شود. این منطقی است که فکر کنیم که برای داشتن یک سیستم اعصاب سالم نیاز به یک رژیم غذایی متعادل و استفاده از تمامی مواد مغذی لازم است. حتی لازم است این رژیم غذایی حتی در بدو تولد و پیش از آن نیز رعایت گردد تا به تکامل سیستم عصبی جنین در طول دوران رشد آن کمک کند.
با این حال، اثر پیچیده تغذیه بر عملکرد مغز و سلامت سیستم عصبی مرکزی (CNS) اغلب نادیده گرفته شده است.
کدام مواد مغذی برای عملکرد طبیعی مغز و سیستم عصبی ضروری است؟
پاسخ به این سؤال این است: "همه مواد مغذی شناخته شده در رژیم غذایی ما میتوانند بر عملکرد مغز و CNS تأثیر بگذارند."
برخی از مهمترین مواد مغذی و چگونگی تأثیر آنها بر سلامت روان در اینجا آورده شده است:
1_پروتئینهای و آمینواسیدها
پروتئینها و اسیدهای آمینه نقش مهمی در عملکرد مغز و سیستم عصبی دارد. این نقش در زمان قبل از تولد یک نوزاد بسیار حیاتی و قابل توجه است. ما همچنین تمایل داریم فراموش کنیم که بیشتر مواد شیمیایی ضروری در مغز و CNS - به اصطلاح انتقال دهندههای عصبی مانند دوپامین و سروتونین - در بدن ما از اسید آمینه تولید میشود. اسیدآمینههای زیر و انتقالدهندههای عصبی آنها برای سیستم عصبی سالم حیاتی هستند:
گاماآمینو بوتیرات (GABA)، گلیسین، آسپارتات، گلوتامات
تیروزین، دوپامین، آدرنالین و نورآدرنالین
تریپتوفان و سروتونین
آدونوزین، ADP، ATP و AMP
آرژنین، نیتریک اکسید
n استیل آمینواسید و پپتیدها
بنابراین، لازم است اطمینان حاصل شود که جنین در حال رشد، نوزادان تازه متولد شده و خردسالان از منابع دارای آمینو اسید کافی که از پروتئین استخراج میشوند استفاده کنند. اگر شما حامله هستید و یا در زمان شیردهی هستید، باید غذاهای پروتئینی با ارزش بالای زیستی مصرف کنید، یعنی آن پروتئینهایی که حاوی تمام اسیدآمینههای ضروری هستند.
غذاهای پروتئینی عبارتاند از: گوشت، ماهی، تخم مرغ، شیر و محصولات لبنی.
اگر شما یک گیاهخوار هستید، ممکن است مجبور شوید یک مکمل اسید آمینه مصرف کنید تا اطمینان حاصل شود که کودک شما اسید آمینه کافی برای توسعه مغز و CNS طبیعی دریافت میکند.
در بزرگسالان هر شرایطی که باعث کاهش دریافت پروتئین گردد میتواند تعادل مغز و سیستم عصبی را برهم بزند.
2_ویتامینهای گروه B
ویتامین B-complex، یک گروه بزرگ از ویتامینهای محلول در آب، همه در عملکرد عصب و عملکرد مغز نقش دارند. در این مقاله، سه ویتامین اصلی B، یعنی تیامین، ریبوفلاوین و نیاسین در نظر گرفته شده است.
تیامین
کمبود تيامين (ويتامين B1) ميتواند در توليد آمينو اسیدهایی از قبيل گلوتامات و آسپارتات و نيز متابوليسم گلوکز که مغز به آن حساسيت بسيار حساس است، دخالت کند.
کمبود ویتامین B1 موجب بری بری میشود که با اِدِم، تنگی نفس و اختلالات حسی با فلج مشخص میشود. ضعف عضلانی، تحریک پذیری، از دست دادن حافظه، تشنج و آسیب مغزی دائمی نیز ممکن است ایجاد شود.
غذاهای غنی از تیامین شامل:
غلات (برنج قهوهای، کلوچه يا نان قهوهای، گندم خرد شده، مالت و تمام غلات و نانهایی که توسط تيامين غني شدهاند)
ارگانهای خوراکی (کبد، کلیهها)
آجیل و حبوبات (لوبیا خشک، نخود فرنگی و عدس)
نیاسین
نیاسین (اسید نیکوتینیک) یکی دیگر از ویتامینهای گروه B است که ممکن است به آسیبهای عصبی مرتبط باشد. کمبود ضعیف نیاسین با ضعف، لرزش، اضطراب، افسردگی و تحریک پذیری همراه است. در کمبود شدید نیاسین، بیمار ممکن است زوال عقل و مرگ را به وجود آورد - بیمارانی که دچار پرفشاری خون شدهاند بیمارانی هستند که دچار فقدان شدید نیاسین در رژیم غذایی هستند.
بدن انسان قادر به ساخت نیاسین از اسید آمینه تریپتوفان است؛ بنابراین غذاهایی که غنی از این اسید آمینه هستند میتوانند جبران کمبود نیاسین را نیز بکنند.
منابع نیاسین عبارتند از:
گوشت منبع خوبی از نیاسین و تریپتوفان است
غلات به خصوص جو، برنج قهوهای که ذرت به خصوص ذرتهای خرد شده و فرآوری شده با آب لیمو (ترتیل)
ریبوفلاوین
کمبود ریبوفلاوین یا ویتامین B2 میتواند باعث عقب افتادن رشد در کودکان و نوزادان شود. نشانههای کمبود این ویتامین شامل کم خونی، ترکهایی در گوشههایی از دهان و زبان قرمز و ملتهب است.
کمبود ریبوفلاوین معمولاً با شرایطی چون بی اشتهایی، ضعف، التهاب مزمن پیش میآید. همچنین کمبود ریبوفلاوین در رژیم غذایی مادر نیز میتوان در بروز این مسئله در جنین تأثیر بگذارد. از جمله منابع ریبوفلاوین میتوان به موارد زیر اشاره نمود
محصولات لبنی - شیر، ماست، پنیر
گوشت، مرغ، ماهی، تخم مرغ
کلم بروکلی، اسفناج و مارچوبه
غلات و نان غنی شده با ویتامین B2
بهتر است توجه شود که کم خونی ناشی از کمبود B2 میتواند عواقب عصبی داشته باشد. علاوه بر این، ویتامینهای B پیچیدهترین کار را زمانی که مصرف تمام این ویتامینها در سطح مطلوب است انجام میدهند؛ بنابراین درمانهای کمبود تیامین و نیاسین معمولاً شامل تأمین مناسب ریبوفلاوین میشود.
https://www.health24.com/Lifestyle/Healthy-Nerves/Diet-and-your-nervous-system-20120721
- توضیحات
- بازدید: 64
نظرات
- هیچ نظری یافت نشد
نظر خود را اضافه کنید.
ارسال نظر بعنوان میهمان