مراسم ازدواج در شهر شیراز (قسمت دوم)


در روز عقد، ناهار را پدر عروس می دهد و در شب هم شام را مادر عروس درست می کند و برای عروس می فرستند. بقول معروف شام بعد از عقد.

 

مراسم ازدواج در شهر شیراز (قسمت دوم)َ

 

طبق رسوم و اعتقادات شیرازی ها


- در عقد کنان و خواندن خطبه عقد، تمام دختر های جمع باید از اتاق خارج شوند، تا بختشان بسته نشود.


- در اتاقی که خطبه عقد جاری می شود، عروس نشسته است و نباید در زیر آن زیر زمین قرار گرفته شده باشد.


- زمانی که خطبه عقد در حال جاری شدن می باشد در هاونگ، عنبر می کوبانند و می گویند: عروس عنبرکو، دوماد گربه


- زمان عقد که عروس بر سر سجاده نماز نشسته است، باید بلند شود و پسری جای او بنشیند تا فرزند اول عروس، پسر شود.


- حتی فردی که به خوش اقبالی و خوش شانسی معروف بوده است باید جا نماز عروس را پهن کند و حتی قندی که بالای سر عروس سابیده می شود بعدا مادر عروس، آن را با آرد و روغن مخلوط می کند و به عنوان تقویتی و به عنوان نوعی کاچی درست می کنند و برای داماد می برد.


- در مراسم عقد کنان، نان و پنیر و سبزی و گردو می گذارند تا به دوستان عروس و داماد بدهند و رسم بر این بوده است که عروس دستش را به روی آن بگذارد تا مهمانان بعد از خوردن آن، دندان درد نگیرند.


- در زمانیکه خطبه عقد در حال جاری شدن می باشد، چراغی از عسل و روغن را روشن می کنند و بر این باور هستند که زندگی آن ها بعد از عقد، همچون عسل و روغن شیرین و گرم باشد.


- در زمان عقد، ماست و تربت (مهر تبرک کربلا) را با هم قاطی می کنند و وقتی عروس، بله را می گوید، با انگشت آن را می خورد و بعد داماد و بعد سایرین میهمانان از آن می خورند.


- در موقع عقد، بندی از جنس ابریشم درست می کنند و در گردن عروس، می آویزند تا به قول معروف عروس همیشه بختش سبز باشد.

 

مراسم ازدواج در شهر شیراز (قسمت دوم)َ


دست بوسون: متداول است که بعد از عقد، داماد با دو نفر از خانواده اش، به خانه مادر زن می رود و دست او را می بوسد و مادر زن وظیفه دارد که هدیه ای به او بدهد.

 

مراسم ازدواج در شهر شیراز (قسمت دوم)َ


عروسی: دو روز قبل از مراسم عروسی، مراسم حجله بستن اجرا کرده و برنج پاک می کنند و واسونک می خوانند.


این برنج ها، چهل منی و چهل و چار آبش میاد.


عروس ما بچه ساله سرشب خوابش میاد.


چه خوشه فصل بهار و چه خوش غیش برار (برادر)


چه خوشه بلبل بخونه تا ببندیم حجله را


آمدیم حجله ببندیم نیامدیم سیل بکنیم.


آتیش بند از تو سماور تا چایی میل بکنیم.


برای پیشواز و آوردن عروس، در آن هنگام شربت و شیرینی و فالوده پخش می کنند بین سوری های مجلس و در آن بین دوستان داماد قاشق یا لیوانی در آن وسط به عنوان رسم می دزدند. و تا زمانی که پدر عروس، عقد نامه را از دست دوستان داماد نگیرد، عروس اجازه رفتن به خانه خودش را ندارد.


و دوستان عروس هم این واسونک را می خوانند:

یک اطاق خالی کنید و فرش گل کاری کنید


گل میاد خونه شما مثل گل نگهداریش کنید

 

مراسم ازدواج در شهر شیراز (قسمت دوم)َ

 


خواهر های داماد، دست عروس را می گیرند و آینه سنگی را، جلویش می برند و به طرف خانه داماد روانه می شوند و مردم هم گلاب بر سر عروس می ریزند. وقتی به دم در خانه عروس می رسند، داماد، عروس را به خانه خود می برد و در حجله، بزرگتر خانواده دست داماد را بر دست عروس می گذارد که این کار نشان دهنده تسلط داماد در زندگی بر روی عروس می باشد. و خانواده عروس هم همین کار را انجام می دهند و گاهی بر سر این مسائل دعوا بالا می گیرد. در داخل حجله، دست های عروس و داماد را با گلاب می شویند و سکه ای که در دست آن ها است بر داخل ظرف گلاب می اندازند و آب ظرف را کنار درخت سبزی می ریزند. و فامیل و آشنایان بر سر آن ها نقل می ریزند و داماد به عروس هدیه ای به اسم (روگشا) می دهد. و فردای آن روز زمانیکه داماد به موفقیت دست پیدا کرده است، زن های فامیل هلهله می کشند و آن روز داماد به دیدن مادر زن می رود و دستان او را، می بوساند. صبح روز عروسی که پاتختی هم نامیده میشود، کادو هایی که برای داماد و عروس می آورند، باز می کنند و همه می بینند که چه چیزی هدیه آورده شده است که به آن رسم (گل) می گویند. همه برای دیدن جهاز عروس به خانه او می آیند. در زمان نامزدی، رسم بر این بوده است که هر عید داماد برای عروس عیدی بخرد و در جعبه ای بزرگ و زیبا به نام خوانچه بگذارد و زمانی که داماد به خانه عروس می رفت، در مقابل مادر عروس باید هدیه ای به داماد می داد. حتی در روز های ماه رمضان، مادر عروس برای داماد، افطاری مفصلی تدارک می دید که به آن (روز والون) می گویند.

 

مراسم ازدواج در شهر شیراز (قسمت دوم)َ


پاگشا: بعد از این مراسم، رسم بر این بوده است که پدر داماد، عروس و داماد را به مهمانی و به صرف ناهار و شام در خانه خودش دعوت می کند. و بعد از آن به همین ترتیب، بقیه فامیل هم همین کار را انجام می دهند.


یکسری اعتقادات شیرازی ها


اگر عروسی زیاد ته دیگ بخورد، روز عروسیش باران می بارد.
اگر عروسی در روز عروسی خود زیاد برقصد، نان ارزان خواهد شد.
در صورت شکستن آیینه عروس، آن عروس سیاه بخت می شود.
در صورتیکه عقد کنند و به خانه خود نروند، یکی از اقوام آن ها خواهد مرد.
زمانی که، عروسی می کنند و به خانه خود می روند، و اگر در این میان یکی از اقوام فامیل عروس و یا داماد بمیرد، عروس بد قدم بوده است.

 

مراسم ازدواج در شهر شیراز (قسمت دوم)َ

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

مطالب مشابه

هتل پارس شیراز

هتل پرسپولیس شیراز

هتل چمران شیراز

هتل هما شیراز

هتل پارسیان شیراز

هتل پارسه شیراز

افزودن نظر
  • هیچ نظری یافت نشد.
قدرت گرفته از کومنتو فارسی جوملا نال