معرفی آثار شهید مطهری (1)
معرفی آثار شهید مطهری (1)
شهید مرتضی مطهری یکی از پرکارترین نویسندگان معاصر است. ایشان در 13 بهمن 1298 در فریمان مشهد در خانواده ای مذهبی و روحانی به دنیا آمد. دروس ابتدایی را در مکتب خانه آموخت و در دوازده سالگی برای تحصیل و یادگیری مقدمات علوم اسلامی به حوزۀ علمیه مشهد رفت.
دوران تحصیل ایشان مصادف با زمانی بود که حوزه های علمیه شدیدا از جانب رضا خان تحت فشار بودند اما مطهری با تمامی مخالفت هایی که از جانب خانواده و اطرافیان برای تکمیل تحصیلات خود عازم حوزۀ علمیه قم شد. در دوره اقامت 15 ساله خود در قم از محضر مرحوم آیتالله العظمی بروجردی (در فقه و اصول) و حضرت امامخمینی (به مدت 12 سال در فلسفه ملاصدرا و عرفان و اخلاق و اصول) و مرحوم علامه سیدمحمدحسین طباطبائی (در فلسفه: الهیات شفای بوعلی و دروس دیگر) بهره میگیرد. وی قبل از هجرت آیت الله العظمی بروجردی به قم نیز گاهی به بروجرد میرفته و از محضر ایشان استفاده میکرده است و مدتی نیز از محضر مرحوم آیتالله حاج میرزاعلیآقا شیرازی در اخلاق و عرفان بهرههای معنوی فراوان برده است.
شهید مطهری در سال 1331به تهران مهاجرت کردند.این در حالی بود که ایشان از معروف ترین مدرسان حوزه به شمار می آمدند، در تهران به تدریس در مدرسه مروری و تالیف و سخنرانی مشغول شدند و در امور سیاسی و اجتماعی حضوری فعال داشتند، همچنین با فداییان اسلام نیز در ارتباط بودند.
اولین جلسه تفسیر انجمن اسلامی دانشجویان توسط مطهریدر سال 1334 تشکیل گردید.که مقارن بود با اولین سال تدریس ایشان در دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران. بعد از انقلاب به ریاست شورای انقلاب منصوب شد و در 11 اردیبهشت سال 1358 به هنگام خروج از جلسه ای که در منزل یدالله سبحانی برگزار شده بود، هدف گلوله یکی از افراد گروه فرقان قرار گرفت و درگذشت.
آشنایی با قرآن جلد اول:
این کتاب مشتمل بر تفسیر سورههای حمد و قسمتی از بقره میباشد. برخی مطالب این كتاب بدین شرح است: شناخت قرآن، شرایط آشنایی با قرآن، آشنایی با زبان قرآن، مخاطبهای قرآن، عقل از دیدگاه قرآن، منشأهای خطا از نظر قرآن، نظر قرآن درباره قلب
آشنایی با قرآن جلد دوم:
این کتاب تنظیم شده بحثهای شهید آیتالله مطهری در تفسیر سوره حمد و آیاتی از سوره بقره است که در جلسات هفتگی موسوم به «جلسه یزدیها» در سالهای 1356 و 1357 در نقاط مختلفی از تهران ایراد شده است.
آشنایی با قرآن جلد سوم:
کتاب جلد سوم مجموعه «آشنایی با قرآن» و مشتمل بر تفسیر آیاتی از سورههای انفال و توبه میباشد. همچنین این كتاب مشتمل بر چهارده جلسه درس با برخی موضوعات به شرح ذیل میباشد: 1-معنی شكر، خیانت به اجتماع، تقوا و گشایش در كار و روشنبینی 2-اثر تقوا در دنیا، اثر اخروی تقوا، امداد الهی در هجرت رسول اكرم، معنی مكر 3-نقاشی روحیهها، انواع عذاب 4-ایمان، انفاق، اثر امتحان الهی، فلسفه جهاد در اسلام 5-موارد اختلاف شیعه و اهل تسنن، خمس 6-انفاق چیست؟ 7-آداب جهاد 8-تبدیل جلال معنوی به شوكت مادی توسط خلفای اسلامی 9-چرا به «مردن» میگوییم «وفات»، مسئله روح، عالم برزخ 10-آیات محكم و متشابه، منطق جبر و تفویض، شاهدی از دعای كمیل 11-شرافت انسانی، فلسفه مجازات مجرم، لزوم تهیه نیرو 12-مسئله صلح، همكاری و همدلی، داستان مرحوم فیض و مرد زاهد 13-ولاء مثبت و منفی، مهاجرین، انصار، كفار، مسئله هجرت، عقد اخوت 14-چرا سوره برائت فاقد بسمالله است؟ آزادی عقیده، فرق علم و عقیده.
آشنایی با قرآن جلد چهارم:
شامل سیزده جلسه تفسیر سورۀ نور. از مهمترین مطالب آن می توان به عفاف از نظر قرآن، مسئله اذان، پوشش، آیه نور، اصل هدایت، تفاوت منطق عرفانی قرآن با برخی عرفانها، سرنوشت عمل كافر، تسبیح و تحمید موجودات، معنی توحید، تمثیل مولوی، نظریه تبدل انواع اشاره کرد.
آشنایی با قرآن جلد پنجم:
شامل تفسیر سورههای زخرف، دخان، جاشیه، فتح، قمر میباشد و از مهمترین مطالب ان می توان به عصب قبیلهای، معیار دوستیها، معنای خلیل، تعبیر «ارث» در قرآن، حقیقت، غذای روح انسان، برهان قرآن در مسئله فرزند نداشتن خدا، شفاعت مثبت، تعبیر «فرق» در قرآن، انواع تربیت، كلمه «لعب»، درخت «طوبی» درخت «زقوم»، تنزیل قرآن، اصرار بر گناه كبیره، پیغمبر (ص) شاهد است، معنای «بیعت»، آهنگ آیات، عوامل بقای قرآن، ارتباط بین خوبی و بدی اعمال با حوادث عالم، تفاوت تفأل با تطهیر و... اشاره کرد.
آشنایی با قرآن جلد ششم:
شامل تفسیر قسمتهایی از سورههای الرحمن، واقعه، حدید، حشر و ممتحنه است. و از مهمترین مطالبی که در این جلد به آن پرداخته شده است می توان به عنی «رحمن» و «رحیم»، تعلیم قرآن، نعمت «بیان» سجده گیاه و درخت، حدیث «سلسله الذهب» خلقت زمین برای مردم، خلقت «انسان» و «جن»، معنای كلمه «سلطان» واژه «ناحیه»، ترس از مقام پروردگار، توصیف اهل بهشت. معنای كلمه «وقوع»، زلزله قیامت، تعریف «سابقین»، جایز بودن تدبر در معنی آیات، نعمتهای اصحاب الیمین، راه پیغمبر یكی است، رهبانیت، بدعت در مسیحیت، روشنایی قلب، ایثار «انصار» تقوا یا خود نگهداری، ضمیر «هو» درباره خداوند، اسماء الهی، تكبر بالحق، فرق اساسی اسلام با مسیحیت در موضوع ایمان و رابطه انسانها با یکدیگر، فرصتطلبی دشمنان، كلمه «اسوه»، ازدواج ابتدایی مسلمان با غیرمسلمان، مهر، علل آزمایش ایمان زنان، بیعت زنان و شرایط آن اشاره کرد.
آشنایی با قرآن جلد هفتم:
جلد هفتم آشنایی با قرآن مشتمل بر تفسیر سورههای صف، جمعه، منافقون و تغابن توسط شهید آیتالله مطهری میباشد، تا حدی نوارهای آنها موجود بوده است. در این كتاب، به تناسب آیات، برخی موضوعات اجتماعی سیاسی مانند نماز جمعه و مسئله نفاق مورد بحث قرار گرفته است.
آشنایی با قرآن جلد هشتم:
جلد هشتم آشنایی با قرآن مشتمل است بر تفسیر سورههای طلاق، تحریم، ملک و قلم توسط استاد شهید آیتالله مطهری در جلسات هفتگی در منطقه قلهک تهران که در حدود سال 1351 هجری شمسی ایراد شده است. برخی از اهم مطالب كتاب به شرح ذیل میباشد: افراط مسیحیت كاتولیكی در مسئله طلاق، تقوا و خروج از مشكلات، شكستن مرزهای الهی به زیان خود انسان است، مسئله هفت آسمان و هفت زمین، توضیحات تاریخ و حدیث، مسئولیت نسبت به خاندان خود، جهاد با منافقین، معنی ملك، نظام خلقت، معنی خوف خدا، انكار الهی، اصل التفات، معنی «ن»، دو نوع تصالح و تساهل، داستان باغداران، قیاس كردن وضع آخرت با وضع دنیا، مستی نعمت.
آزادی معنوی :
شامل پانزده سخنرانی شهید مطهری که دربارۀ مسائل معنوی و تزکیه نفس است که در خلال آنها به مسائل اجتماعی نیز پرداخته است
امامت و رهبری:
امامت و رهبری مجموعهای است دربرگیرنده شش سخنرانی استاد شهید مرتضی مطهری درباره "امامت" در انجمن اسلامی پزشکان
- توضیحات
- بازدید: 595
نظرات
- هیچ نظری یافت نشد.
نظر خود را اضافه نمایید
ارسال نظر به عنوان مهمان