کمبود ویتامین د باعث افزایش احتمال سرطان روده می شود
پوست ما در تماس با آفتاب شروع به ساخت ویتامین د می کند. هم چنین ویتامین د از مواد غذایی مورد مصرف ما مانند غذاهای غنی شده با ویتامین د و ماهی های چرب هم جذب بدن می شود. در ابتدا نقش اصلی ویتامین د به عنوان محافظ استخوان های بدن در نظر گرفته می شد. اما امروزه می دانیم دامنه ی نفوذ و تاثیر ویتامین د بسیار گسترده است. به طور مثال امروزه می دانیم، نقص ویتامین د باعث پارکینسیون و بیماری های عروی قلبی و حتی چاقی می شود. امروزه دانشمندان متوجه نقش ویتامین د در مبارزه با سرطان شده اند.
منابع تامین ویتامین
- اگر پوست بدن در تماس با نور خورشید قرار بگیرد، ویتامین د تولید می کند. اگر بتوانید سه بار در هفته و هر بار ۱۵ دقیقه در معرض آفتاب قرار بگیرید، این کار میتواند به شما کمک کند تا کمبود ویتامین خود را جبران کند.
- شیرغنی شده با ویتامین د یکی دیگر از منابع است.
- ماهی تن نیز یکی از منابع مفید ویتامین د است و سطح ویتامین د موجود در آن به مراتب بیشتر از ماهی ساردین است.
- یکی دیگر از منابع غنی این ویتامین، روغن کبد ماهی که با طعم دهنده هایی چون نعنا یا مرکبات و یا به شکل کپسول های مکمل ارائه می شود.
- آب پرتقال غنی شده با ویتامین د نیز برای دریافت مقدار مورد نیاز روزانه این ویتامین گزینه مفیدی است.
- مکمل ها نیز می توانند مقدار مورد نیاز روزانه این ویتامین را در اختیار بدن قرار دهند. بزرگسالان زیر ۷۰ سال، باید در روز ۶۰۰ واحد ویتامین د و افراد بالای ۷۰ سال نیز روزانه ۸۰۰ واحد دریافت کنند.
- غلات غنی شده با ویتامین د نیز به همراه شیر یا آب پرتقال غنی شده منبع مفید این ویتامین هستند.
- برخی قارچ ها نیز درست مانند انسان مقادیر زیادی ویتامین د در تماس با نور خورشید تولید می کنند. برخی از گونه های قارچ ها که در تماس با اشعه فرابنفش خورشیدی رشد می کنند، سرشار از ویتامین د هستند اما قارچ هایی که در تاریکی پرورش می یابند، عاری از این ویتامین هستند
- ماهی های چرب مانند ماهی آزاد از منابع اصلی و غنی ویتامین د به شمار می آیند.
- چراغ ها و لامپ های فرابنفش نیز برای افرادی که در معرض خطر فقر شدید ویتامین د هستند، توسط پزشک تجویز می شوند.
- زرده تخم مرغ نیز غنی از ویتامین د است و به همین دلیل توصیه می شود زرده و سفیده تخم مرغ را حتما با هم مصرف کنید.
- جگر گاو نیز منبع سرشار از ویتامین د به همراه بسیاری دیگر از مواد مغذی مانند ویتامین آ، آهن و پروتئین است.
ویتامین د و سرطان روده
شناخت عوامل موثر و بروز سرطان و عواملی که می تواننند ریسک ابتلا آن را کاهش دهند، بسیار مهم است و اگر ویتامین د بتواند احتمال بروز سرطان روده را کاهش دهد باید بیشتر مورد اهمیت قرار بگیرد. در مطالعات قبلی ارتباطی بین نقص ویتامین د و سرطان انتهای روده یافت شده بود ولی محققین نتوانسته بودند ارتباط نقص ویتامین د و سرطان را بیابند.
نفود ویتامین د بر روی سرطان
افرادی که سطح ویتامین د در بدن آنها پایین تر از میزان استاندار است، 31 درصد بیشتر در معرض ابتلا به بیماری سرطان انتهای روده بزرگ هستند. این ارتباط در زنان بیشتر و قوی تر از مردان است. اما این تحقیقات بدون اهمیت خواهند بود، اگر مردم از نقش ویتامین د و اهمیت آن آگاهی پیدا نکنند. حتی نقش ویتامین د در کاهش بروز سرطان روده، با اهمیت تر از نقش آن در حفظ استخوان است.
عوارض جانبی مصرف بیش از حد ویتامین د
- در مقادیر نرمال بنظر میرسد، ویتامین د عوارض جانبی کمی داشته باشد. مصرف روزانه بیشتر از ۴۰۰۰ واحد ویتامین د میتواند خطراتی را بهمراه داشته باشد.
- مصرف زیاد ویتامین د میتواند باعث از کم شدن اشتها، ادرار پی در پی و کاهش وزن شود. همچنین میزان زیاد ویتامین د میتواند باعث ایجاد مشکلات کلیوی و قلبی شود.
- ویتامین د میتواند با خیلی از داروها از جمله داروهایی که برای فشارخون بالا و مشکلات قلبی تجویز میشوند، تداخل داشته باشد. اگر روزانه دارو مصرف میکنید، قبل از دریافت مکملهای ویتامین د با پزشکتان مشورت نمایید.
کمبود ویتامین د یکی از شایعترین موارد کمبود ویتامین است که میتواند عواقبی جدی برای سلامتی داشته باشد. یک رژیم غذایی غنی از این ویتامین و هم چنین قرار گرفتن در معرض نورخورشید میتواند به بازیابی سطح این ویتامین کمک کند.
نظر خود را اضافه کنید.
ارسال نظر بعنوان میهمان