آشنایی با آتشکده و بیمارستان های تاریخی یزد - 5.0 out of 5 based on 1 vote

آشنایی با آتشکده و بیمارستان های تاریخی یزد

در زمان رضاشاه دو مرکز درمانی در یزد بنا نهاده شد که از نظر معماری اهمیت فراوانی دارند.

بیمارستان پهلوی

بیمارستان پهلوی که امروزه به بیمارستان فرخی شهرت دارد، مهم ترین و بهترین مرکز درمانی در یزد محسوب می شد و هنوز هم به عنوان یکی از بهترین بیمارستان های یزد مورد توجه است.

این بیمارستان در یک فضای وسیع بنا شد و این امکان را یافت که به مرور زمان بر بنا و تأسیسات و تجهیزات آن افزوده شود. ابتدا دولت یک بودجه ناچیزی برای احداث آن در نظر گرفت اما اعیان و تجار یزد، تصمیم گرفتند که در ساخت آن کمک کنند. از این رو، به طور مرتب و ماهانه هر کسی بنا به وسع خویش مبالغی پرداخت می کرد. فضای اولیه این بیمارستان ۴۲۰۰ متر در دو طبقه با یک راهرو در وسط و اتاق ها دو طرف راهرو طراحی و ساخته شد. به احتمال اولین ساختمانی است که در یزد، سقف های آن با تیر آهن و آجر پوشیده شده است. هر چند که بنای اولیه این بیمارستان ساده بود اما جویبارها، باغچه ها، گل کاری ها و درخت های سرو و کاج آن بسیار زیبا و چشم نواز است.

آشنایی با آتشکده و بیمارستان های تاریخی یزد

بیمارستان سیدالشهداء

این بیمارستان در اوایل دهه پنجاه مورد بهره برداری قرار گرفت. محل آن در خیابان پهلوی سابق (امام خمینی) است و چون از طرف افراد متمول مذهبی و با دخالت مرحوم محمد صدوقی ساخته شد، نمای بیرونی آن با کاشی های آبی و اسلیمی تزیین شده است، اما داخل آن کاملا جدید و با سبک معماری غربی همخوانی کامل دارد.

زایشگاه بهمن

این زایشگاه را زرتشتیان یزد در نزدیکی آتشگاه در خیابان کرمان (آیت الله کاشانی) ساختند و هنوز هم به نام بهمن خوانده می شود. ساختمان آن از آجر و آهن است و از تزیین چندانی برخوردار نیست، اما سر در بیمارستان نقوش و تصاویر زیبایی داشت که مهر مادر و الطف پروردگار را در اذهان تداعی می کرد. عبارت کردار نیک، گفتار نیک و پندار نیک و تصویر اورمزد نیز بر فراز سردر حک شده بود. تمام این نقوش و کلمات را با گچ ساخته بودند که امروزه ویران شده است.

آشنایی با آتشکده و بیمارستان های تاریخی یزد

آتشکده یزد

در شهر یزد و پیرامون آن آتشکده های زیادی بنا شده است که از آن میان، آتشکده مرکزی شهر یزد در دوره پهلوی اول با استفاده از آجر به دلیل طرح و نماسازی زیبای آن، شهرت دارد. تزیینات آجری به ویژه در نمای غربی آتشکده زیبا و منحصر به فرد است. ایوان آتشکده را شش ستون سنگی که از ستون های آپادانای تخت جمشید نمونه برداری شده اند، نگه داشته و هفت پله سنگی ورودی فه را تشکیل می دهند که یاد آور هفت پله ورود به آرامگاه کوروش کبیر هستند. پیکره فروهر بر بالای این عمارت با کاشی های زرد و نیلی رنگ تزیین یافته و باغ پیرامون آتشکده را حوض آب، درختان سرو و کاج زینت داده اند.

آشنایی با آتشکده و بیمارستان های تاریخی یزد

دبیرستان ایران شهر

این دبیرستان در قبرستان قدیمی و متروکه یزد بنا شد. از سنگ نوشته ای که اخیرا در زیر خاک های محوطه دبیرستان ایرانشهر پیدا شده است، چنین مستفاد می شود که باغ گورستان را در سده پنجم قمری یکی از سرداران فرامرز بن علی کاکویه بنا نهاد.

این مدرسه اولین و در عین حال معظم ترین و باشکوه ترین بنای دولتی در یزد بوده است. این مرکز آموزشی از سال ۱۳۰۸ ش. آغاز به کار کرد، اما بنای ساختمان فعلی آن در سال ۱۳۱۵ش. شروع و در سال ۱۳۱۷ ش. به پایان رسید. ساختمان به شکل سه ضلع یک مربع است که در محل برخورد اضلاع به هم فضای چهارطاقی را ایجاد کرده اند. به علاوه در جلو کلاس های درس یک راهرو مسقف و جلوباز بر روی پله های آجری بنا شده است.

آشنایی با آتشکده و بیمارستان های تاریخی یزد

این فضای ایوان گونه در ضلع روبه روی حیاط مدرسه در جلو و پشت کلاس ها تکرار شده و جلوه ویژه ای به مدرسه داده است. گویا نقشه این بنا به خواهش مسئول وقت اداره معارف يزد، توسط آندره گدار معمار، باستان شناس و متخصص برجسته معماری ایرانی- اسلامی، که در آن زمان برای مطالعه معماری مسجد جامع کبیر، به يزد آمده بود، تهیه شد. وی با الهام از معماری اسلیمی نقشه دبیرستان را ترسیم کرد که در واقع شاهکار معماری دوره پهلوی اول در یزد به حساب می آید. این بنا دو طبقه است و طبقه زیرین در واقع انبار مدرسه بوده که امروزه به عنوان محل موزه طبیعی یزد مورد بهره برداری قرار گرفته است. مصالح این ساختمان در پی، سقف و نماسازی بیرونی عمدتأ آجر و ازاره های آن از سنگ است.

آشنایی با آتشکده و بیمارستان های تاریخی یزد

بازدید ها: 488
آشنایی با معماری عصر پهلوی در یزد - 5.0 out of 5 based on 1 vote

آشنایی با معماری عصر پهلوی در یزد

معماری دوره پهلوی در یزد، به دو دوره کلی قابل تقسیم است:

۱. از آغاز سلطنت رضاشاه تا دهه ۱۳۳۰؛ ۲. از دهه ۱۳۳۰ تا ۱۳۵۷. مهم ترین بناهای دوره نخست به تأثیر از ترویج ایده باستان گرایی اما توسط دو بخش خصوصی (مانند انجمن زرتشتیان، به ویژه پارسیان هند) و نهادهای دولتی، ساخته شدند. کاربرد آجر پخته به جای خشت خام، برقراری تجانس میان طبیعت منطقه و طرح ها و نقشه ها، باغ آرایی در پیرامون بناها و ساخت بناها در پیرامون دو خیابان عمود برهم، ویژگی بارز معماری در دوره نخست است. اما برهم زدن بافت کهن معماری یزد به ویژه در پی احداث خیابان های جدید و آغاز ترویج طرح های جدید و حتی غیر ایرانی از مشکلاتی است که در این دوره پیش آمد.

آشنایی با معماری عصر پهلوی در یزد

در دوره دوم، معماری سنتی یزد تحت تأثیر طرح های جدید و نگاه های غرب گرایانه بود که هیچ گونه سنخیتی با طبیعت و اقلیم یزد نداشتند. بتن، تیر آهن، میل گرد، پنجره های بلند به زودی سیمای معماری این شهر تاریخی را برهم زد. با این همه، هنوز یزد دومین شهر تاریخی جهان پس از ونیز ایتالیا، بخش مهمی از بافت تاریخی خود را به عنوان موزه معماری حفظ کرده است.

یزد، در زیر آفتاب سوزان کویر، هم چنان دومین شهر تاریخی جهان را از نظر معماری و حفظ بافت سنتی پس از ونیز حفظ کرده است. اگر چه در چند دهه اخیر بافت کهن این شهر در معرض تخریب قرار گرفته اما همچنان محلات قدیمی آن مهم ترین شیوه های معماری کهن خشت و گلی را در خود جای داده اند. معماران یزدی همواره بهترین بناها را در یزد، کرمان، اصفهان، فارس و... بنا نهاده اند و در عصر جدید نیز تلاش های مهمی در این راستا انجام دادند.

آشنایی با معماری عصر پهلوی در یزد

معماری عصر پهلوی به دو دوره کاملا مجزا تقسیم می شود:

١. دوره پهلوی اول تا دهه ۳۰

٢. نیمه دوم حکومت محمدرضا شاه

در دوره اول هنوز رگه هایی از معماری سنتی در سراسر ایران وجود داشت. هر چند که آثار معماری غرب روز به روز در ایران افزایش می یافت. دخالت تحصیل کردگان متخصص ایرانی و استخدام مهندسان خارجی، به ویژه آلمانی، برای ایجاد مؤسسات و بناهای مهم در کشور موجب گرایش شدید ایرانیان در به کار گیری شیوه های ساخت و ساز غربی شد. به علاوه مصالح ساختمانی روز به روز تغییر می کرد. نقش میل گرد، تیر آهن، بلوک های سیمانی و غیره در ایجاد بناهای بلند و چند طبقه بسیار مؤثر افتاد و باعث تنوع در نقشه های معماری شد. در عین حال هنوز آجر مهم ترین و بیش ترین مصالح در بناهای دوره رضاشاه محسوب می شد و آجر کاری به ویژه در نماسازی بناها نقش مهمی داشت.

آشنایی با معماری عصر پهلوی در یزد

باستان گرایی به عنوان سیاست غالب در عصر رضاشاه در ایجاد سبک های معماری مهم از آثار تخت جمشید به ویژه ساختن ستون ها و سرستون ها، همراه با تصاویر و مجسمه های وام گرفته از دوره هخامنشی نقش داشت.

در دوره دوم، معماری ایران به طور کلی تغییر یافت. در این زمان خسارت های جبران ناپذیری بر بافت قدیمی شهرها وارد شد، زیرا ایجاد خیابان ها و بزرگراه ها چاره ناپذیر بود و به ناچار بخش زیادی از آثار کهن از میان رفت. در این دوره محیط زندگی مردم شهرها دگرگون شد، بدین معنی که دیگر آن دربندها، کوچه های تنگ، الردها، میادین و بن بست ها ارزش و اعتبار خود را از دست دادند و هرچه منازل قابل دسترس تر و به معابر بزرگ نزدیک تر بودند ارزش بیش تری یافتند. زندگی در شهرهای بزرگ با استفاده از ساختمان های چند طبقه، جا افتاد و نهادینه شد. ابداع مصالح ساختمانی جدید موجب تغییر نقشه های ساختمانی و ایجاد برجهای متنوع و بلند شد.

آشنایی با معماری عصر پهلوی در یزد

معماری یزد از دهه ۱۳۳۰ تا ۱۳۵۷

ورود مصالح جدید باعث شد به تدریج از دهه ۱۳۳۰ معماری یزد نیز تحت تأثیر شیوه های نوین مبتنی بر استفاده از این مصالح قرار گیرد و به زودی روند تغییر در بافت سنتی سرعت گرفت. يزد از نظر تولید آجر، نقش مهمی در معماری این دوره داشت و این روند همراه با استفاده از بتن و آهن پی گرفته شد. از دهه ۳۰ به بعد زرتشتیان چندین مرکز درمانی و بهداشتی ساختند که معروف ترین آنها، بیمارستان گودرز است. این بیمارستان در محله گازرگاه یزد ساخته شد و در حدود یک دهه از زمره بهترین بیمارستان های یزد محسوب می شد. بنای اولیه آن وسیع تر از دیگر بیمارستان های یزد بود.

آشنایی با معماری عصر پهلوی در یزد

در نیمه دوم حکومت محمدرضاشاه، به طور کلی سبک معماری یزد دگرگون شد. ورود آهن آلات و نقشه های مهندسی و تفکر نوگرایی در این امر دخالت تام داشت. این امر تا حدود زیادی به نفع اهالی یزد نبود زیرا در سبک جدید، پنجره های کف و تا سقف همراه با شیشه های بلند معمول شد و این سبک که در اکثر مناطق ایران رواج یافت، هیچ همخوانی با شرایط آب و هوایی یزد نداشت. زیرا در تابستان بر شدت گرما و حرارت وارد شده به ساختمان می افزودند و در زمستان به علت اتلاف حرارت از گرم کردن ساختمان عاجز بودند.

آشنایی با معماری عصر پهلوی در یزد

به همین دلیل صاحبان منازل مجبور شدند که جلو این پنجره ها پرده نصب کنند تا از گرما و سرمای شدید تا حدودی رهایی یابند. بعد از یک دهه، مردم متوجه بیهودگی پنجره های بزرگ شدند و چاره ای ندیدند که پنجره های کوتاه نصب کنند. رواج این شیوه ها هیچ سنخیتی با معماری سنتی یزد نداشت و از آن جا که با نوع اقلیم گرم و خشک این دیار در تضاد بود مشکلات بسیاری در پی داشت.

آشنایی با معماری عصر پهلوی در یزد

بازدید ها: 477
آشنایی با مدارس تاریخی یزد - 5.0 out of 5 based on 1 vote

آشنایی با مدارس تاریخی یزد

از جمله بناهای زیبا و قابل توجهی که در دوره پهلوی در یزد ساخته شدند مدرسه های جدید را می توان نام برد. تعدادی از این مدارس با هزینه دولت و تعدادی از آن با هزینه مردم، به ویژه زرتشتیان و پارسیان هند ساخته شدند که برخی از آنها عبارت اند از:

دبیرستان کیخسروی

این مدرسه در سال ۱۲۹۸ ش. توسط کیخسرو مهربان رستم ایجاد شد و او در واقع مکتب خانه ساخت، اما در سال ۱۳۰۱ ش. به صورت دبستان در آمد و به تدریج بر تعداد کلاس های آن افزوده و عاقبت در 1305ش. مبدل به دبیرستان شد.

آشنایی با مدارس تاریخی یزد

ساختمان آن با سرمایه کیخسرو مهربان و پارسیان هند و با پی گیری های مستمر مدیر وقت مدرسه، فرامرز ماستر، به پایان رسید. به نظر می رسد که نقشه ساختمان توسط پارسیان هند تهیه شده است. این دبیرستان در زمینی به مساحت 108000 متر و با زیربنای حدود 2500 متر در دو طبقه بنا شد. طبقه اول که در واقع زیر زمین است، برای انباری و تاسیسات در نظر گرفته شد. پله های ورودی در وسط ساختمان تعبیه شده و شکل و شمایل پله های کوتاه با ۲۰ سانتی متر ارتفاع و ۶ متر پهنا، یادآور پله های ورودی تخت جمشید بود که اکنون پله ها را برچیده اند. ایوان مدرسه حدود ۸ متر عرض دارد و در پیشانی آن عبارت گفتار نیک، پندار نیک و کردار نیک را با خطی زیبا و با گچ نگاشته اند.

آشنایی با مدارس تاریخی یزد

بر بالای این عبارت. نگاره فروهر با حاشیه ای منقش و رنگ زرد آراسته شده است. لازم به ذکر است که بسیاری از وسایل تزیینی را که بر در و دیوار مدرسه آویزان یا حک شده بود از هند آورده بودند، حتی در ورودی آهنی آن با فرفورژه های زیبای برخوردار از دایره های کوچک و بزرگ است که آن ها را از هند آورده بودند. جالب این که هیچ نقطه این در سنگین و نقش دار، جوشکاری نشده و از نظر ظرافت در نوع خود کم نظیر است. ساختمان مدرسه شمالی - جنوبی است یعنی یک راهرو طویل از شمال به جنوب کشیده شده و کلاس ها در دو طرف آن قرار دارند. تمام این ساختمان از آجر است اما از اره های آن را از سنگ پوشیده اند. در ضلع جنوبی آن یک سالن وجود داشت که از آن برای مراسم و سخنرانی استفاده می کردند. در این سالن جشن های متعدد و مربوط به زرتشتیان برگزار می شد. به علاوه به منظور آموزش و اجرای تئاتر و موسیقی بهره برداری می کردند که اکنون بخشی از آن به علت تعریض کوچه جنب مدرسه، تخریب شده است.

آشنایی با مدارس تاریخی یزد

بنگاه آموزشی مار کار

پشوتن جی. مارکار یکی از پارسیان نیکو کار و تاجر پیشه هند بود. وی نه تنها به زرتشتیان بلکه به ایران و ایرانی علاقه وافر داشت و عضو برجسته انجمن اکابر پارسیان، بمبئی بود. این انجمن از اواسط حکومت ناصرالدين شاه تشکیل شده بود و در اوایل حکومت رضاشاه ماهیانه ۱۰۰۰۰ ریال در راستای هزینه های آموزشگاه های زرتشتیان به یزد می فرستاد.

با این که اولیای امور شهر یزد در طرح ها و برنامه های فرهنگی و خدماتی مار کار، کارشکنی های بسیار کردند، اما وی با گذشت و بزرگواری ای که داشت مؤسسات زیر را در یزد بنیان نهاد:

پرورشگاه ایتام زرتشتیان: (واقع در محله موبدان زرتشتی). این مؤسسه در سال ۱۳۰۱ ش. تأسیس شد. گویا یکی از منازل تاجر زرتشتی که فضای مناسب و اتاق های کافی داشت به این امر اختصاص یافت.

آشنایی با مدارس تاریخی یزد

دبستان و دبیرستان مار کار: این مدرسه در سال ۱۳۰۶ ش. بنیان نهاده شد، شش کلاس ابتدایی و سه کلاس متوسطه داشت و در حدود سالانه ۴۰۰۰۰ ریال هزینه آن بود. لازم به ذکر است که ابتدا مدرسه مذکور در یک ساختمان اجاره ای بود تا این که بنای اصلی دبیرستان که از سال ۱۳۰۸ ش. آغاز شده بود، در ۱۷ مهر ماه ۱۳۱۳ ش. به اتمام رسید و کلیه دانش آموزان مدرسه مارکار به ساختمان جدید که در جنب میدان مار کار واقع است، منتقل شدند. این دبیرستان دارای ۷۰۰۰ متر زمین و ۲۷۰۰ متر بنا است.

نقشه این بنا تقریبا همانند دبیرستان کیخسرو است. با این تفاوت که ارتفاع آن بیش تر است، زیرا طبقه اول آن کمی از سطح زمین بلندتر است. تفاوت دیگر این است که عبارت گفتار نیک، پندار نیک و کردار نیک بر روی سنگ گرانیت سفید حک شده و نگاره فروهر در بالای آن گچبری شده است.

آشنایی با مدارس تاریخی یزد

دبستان و دبیرستان دوشیزگان مار کار: این مجتمع آموزشی در سال ۱۳۰۶ ش. تأسیس شد و در جنب دیگر مؤسسات مار کار واقع است. تمام این مؤسسات با سرمایه شخصی مار کار بنا شد و سرپرستی آن ها را به «انجمن زرتشتیان ایرانی بمبئی» سپرد.

آشنایی با مدارس تاریخی یزد

میدان مار کار: در سال ۱۳۱۳ ش. جشن باشکوه جهانی به مناسبت هزار فردوسی در ایران برگزار شد و از سراسر جهان شرق شناسان به ایران آمدند و مقالات متعددی در این رابطه به زبان های مختلف به چاپ رسید. کیخسرو شاهرخ، نماینده فعال زرتشتی در مجلس شورای ملی، متولی ساخت آرامگاه حکیم توس شد و پشوتن جی. مارکار هم تصمیم گرفت که به این مناسبت، يادمانی در یزد بنا کند. او ابتدا یک گروه متخصص از هند جهت اجرای این امر به یزد فرستاد. هم چنین با افراد ذی صلاح در لندن تماس گرفت تا یک ساعت زیبا از نوع ساعت بیگ بن لندن بسازند تا بر فراز این برج قرار دهند.

آشنایی با مدارس تاریخی یزد

متأسفانه مقامات بلدیه یزد، به ویژه شهردار وقت دفع الوقت می کرد و این موضوع ساده را در پیچ و خم اداری می انداخت. این وضعیت حدود چهار سال طول کشید و به زمانی منتهی شد که زرتشتیان از چشم رضاشاه افتاده بودند. به ویژه آن که، پارسیان هند را عوامل انگلیسی تصور می کرد. مقامات یزدی هم که پی به این دیدگاه شاه برده بودند، احتیاط کردند. عاقبت مار کار از طرح خود در گذشت و به میدانی ساده به نام فردوسی در یزد اکتفا کرد. میدان فردوسی شامل یک بنای مکعب مستطیل به ارتفاع حدود ده متر ، با یک ساعت ساده و با استفاده از آجر ساده ساخته شد. بر فراز این برج به اندازه نیم متر به صورت کنگره ای دورچینی و بدنه آن با سیمان سیاه پوشیده شد.

آشنایی با مدارس تاریخی یزد

بازدید ها: 654
آشنایی با معماری یزد در زمان رضاشاه - 5.0 out of 5 based on 1 vote

آشنایی با معماری یزد در زمان رضاشاه

يزد به شهر خشت خام شهرت یافته است. در دوره مورد بحث، خشت خام هنوز عمده ترین مصالح ساختمانی محسوب می شد. البته ساختمان های دولتی را با آجر می ساختند و آجر بیش از زمان های گذشته به کار می رفت. زیرا فرآورده های نفتی جایگزین هیزم شد که برای سوخت کوره ها استفاده می کردند. در این دوره جمعیت شهری یزد افزایش یافت، زیرا وضعیت بهداشت و درمان بهتر از گذشته شد. این امر موجب گسترش شهر یزد و ایجاد محلات جدید گشت. حصار دور شهر در این زمان ویران و محلات بیرون حصار جزء شهر شد. بدین گونه، به مرور اصطلاح «تو شهری» و «در شهری» حذف شد (توشهری یعنی مردم داخل حصار و در شهری یعنی بیرون حصار شهر).

آشنایی با معماری یزد در زمان رضاشاه

چنان که اشاره شد، ورود اتومبیل به زندگی شهری، خسارت هنگفتی به بافت قدیمی محلات زد. رضاشاه از یک طرف گرایش زیادی به باستان گرایی و از طرف دیگر به نوگرایی اما به شیوه غربی داشت. در زمان او شرایطی به وجود آمد که امکان استفاده از تکنولوژی غرب به ویژه اتومبیل و مظاهر تمدن جدید فراهم شد. از این رو حکومت و به ویژه شخص رضاشاه علاقه مفرط به گذار از وضعیت سنتی به مدرنیته داشت. او دستور داده بود که در شهرها و حتی بخش ها خیابان کشی کنند. دست کم دو خیابان به صورت + برای شهرها در نظر گرفته شد. این اقدام در یزد خسارت جبران ناپذیری به بافت کهن شهر یزد وارد کرد. در خیابان یکی در سال ۱۳۱۷ ش. از دروازه قلعه حکومتی در شمال شهر تا مقابل منزل صدر العلما در جنوب شهر و دیگری در سال ۱۳۱۹ ش. از میدان امیر چخماق در شرق شهر تا میدان شاه (میدان بعثت کنونی) در غرب شهر کشیده شدند.

آشنایی با معماری یزد در زمان رضاشاه

با این اقدام، بخش اعظم بازارها، کاروانسراها، مساجد و مدارس ویران شد. بعضی از این آثار قدمت پانصد ساله داشتند و متأسفانه سیاست نوگرایی حاکم بر افکار مسئولان کشور موجب شد که بهایی به میراث گذشتگان قائل نشوند. البته از دهه ۴۰ اولياء امور متوجه خبط و خطای مسئولان گذشته شدند و تا حدودی جلوی زیاده روی های بی مورد در تخریب بناهای کهن را گرفتند. تخریب برج افغان در محله سید گلسرخ یزد برای ایجاد خیابان و تخریب بخشی از بازارهای پنجه علی، مسگری، زرگری، مسجد مصلی و قسمت بیرونی مسجد ریگ در راستای سیاست خیابان کشی صورت گرفت. نابودی آثار کهن، منحصر به شهر یزد نبود بلکه در شهرستان های تابعه هم بناهای بسیاری از میان رفت. احداث خیابان در کنار مجموعه مهریادین در مهریز و تخریب ساختمان با عظمت مربوط به رشیدالدین فضل الله میبدی و احداث فلکه شهرداری در میبد به نارین قلعه آن خسارت زیادی وارد کرد.

آشنایی با معماری یزد در زمان رضاشاه

عدم توجه به اماکن مذهبی باعث شد بسیاری از مساجد و مدارس مذهبی قدیم یزد در این دوره مبدل به ویرانه شود. عکس هایی که از مسجد جامع یزد مربوط به این دوره در دست است نشان می دهد که این مجموعه گرانبها به مذبله مبدل شده بود. ناگفته نماند که در این دوره، بخشی از بودجه وزارت معارف و اوقاف صرف نگهداری و مرمت اماکن تاریخی می شد، اما با توجه به گسترش ادارات و مدارس و هزینه بسیار زیاد این مؤسسات، برای دولت مقدور نبود که توجه بیش تری به اماکن تاریخی داشته باشد. لازم به ذکر است که بعد از برکناری رضاشاه از قدرت، هیئت های متعدد مذهبی در یزد ایجاد شدند و عمده اهداف آنان احيا و مرمت ابنیه مذهبی بود. یکی از چهره های بسیار فعال در این امر سید علی محمد وزیری بود که با همت او و یارانش مسجدجامع یزد بازسازی شد.

آشنایی با معماری یزد در زمان رضاشاه

شاید بتوان گفت که یکی از کارهای برجسته در زمینه معماری یزد در دهه ۲۰، احیا و مرمت و حتی توسعه مدارس و مساجد کهن است. کاشی ها، تویزه ها، مقرنس ها و حتی سقف های فروریخته این اماکن دوباره به شکل اولیه آن تعمیر و بازسازی شدند. هزینه این بازسازی ها توسط افراد خیر و نیکو کار و تجار پرداخت می شد. چندین اعلامیه هیئت های مذهبی در اختیار نگارنده است که مردم را دعوت به همیاری می کند.

مهم ترین آثاری که در دوره رضاشاه (۱۳۰۴- ۱۳۲۰) و از آن پس تا دهه ۳۰ در یزد بنا نهاده شدند، عبارت از چند مدرسه، بیمارستان و بناهای فرهنگی و دولتی بودند.

آشنایی با معماری یزد در زمان رضاشاه

بازدید ها: 440

رستوران سزار یزد


رستوران سزار یزد

اگر در یزد هوس خوردن یک پیتزای خوشمزه و باکیفیت را کردید، رستوران سزار را فراموش نکنید. خوردن غذای ایتالیایی در شهر یزد، در”رستوران سزار” بسیار لذت بخش است چون اینجا علاوه بر غذاهای ایتالیایی، غذاهای ایرانی هم ارائه داده و تمامی سلیقه ها رو جوابگو می باشد.این جا رستورانی بسیار شیک با موسیقی زنده (پیانو) و فضایی رمانتیک است. یشنهاد ما برای شما پیتزا استیک، پیتزا مارگاریتا، نان سیر، پاستای آلفردو و نوشیدنی‌های خوشمزه این رستوران مخصوصا لیموناد است. رستوران سزار یزد علاوه بر منوی غذایی، منوی کافی شاپ هم دارد که شامل انواع قهوه، بستنی، میلک شیک و دسرهای متنوع ایتالیایی همچون تیرامیسو، اسموتی و انواع کیک می شود. شما می توانید از خدمات پیک و غذای بیرون بر این رستوران نیز استفاده نمایید و در منزل خود به صرف غذا یا نوشیدنی مورد علاقه تان بپردازید.. طبقه بالای رستوران محیطی بسیار آرام تر دارد و می توانید با نوشیدن قهوه و گوش دادن به نوای زیبای پیانو، لحظات دلنشینی را داشته باشید.

رستوران سزار یزد

این رستوران تقریبا در جنوب شرقی شهر یزد در میدان ابوذر واقع شده است و به پذیرایی از مهمانان خود مشغول می باشد.. هزینه رفتن به رستوران سزار با تاکسی از مرکز شهر در حدود پانزده هزار تومان می باشد. . این رستوران دارای فضایی کلاسیک با طراحی زیبای معماران ایرانی مقیم خارج از کشور است که با نوازندگی قطعه های زیبای پیانو، آن را به محیطی کاملا خاص و آرامش بخش تبدیل نموده تا لحظاتی رویایی و روح نواز را برای مهمانان خود به ارمغان بیاورد.

رستوران سزار یزد

زمینه کاری و تخصص رستوران سزار یزد ، تهیه و سرو انواع غذاهای ایتالیایی با دستگاه های مدرن ساخت ایتالیا می باشد ولی علاوه بر آن به خاطر جلب رضایت دیگر مشتریان، غذاهای متنوعی همچون استیک گوشت، غذاهای ایرانی و غذاهای دریایی نیز در این رستوران طبخ می شود. لازم به ذکر است که مواد اولیه تمامی غذاها، به روز آماده سازی و پخت می شوند.

رستوران سزار یزد

سرآشپزهای مجرب و تحصیل کرده رستوران سزار یزد با هدف حفظ ویتامین مواد اولیه، سعی در خلق انواع ادویه ها و سس های مختلف دارند تا دنیایی جدید از طعم و مزه را به شما هدیه دهند. اگر قصد برپایی مراسمی مجلل با پذیرایی خاص و باشکوه را دارید، رستوران سزار یزد با دارا بودن ۲ سالن مجزا و ظرفیت ۱۱۰ نفر به همراه کادری متخصص و کارآزموده در کنار شما و همگام با شماست تا بتوانید بهترین مهمانی را تدارک و برگزار نمایید. رستوران سزار یزد به جاذبه های تاریخی و اماکن دیدنی یزد نظیر هتل صفاییه یزد ، بوستان ناجی ، دخمه زردشتیان ، پارک آزادگان و … نزدیک می باشد.

لیست غذاهای رستوران ایتالیایی سزار یزد:

•    کباب
•    خوراک کباب بختیاری
•    خوراک کباب برگ
•    خوراک کباب سلطانی
•    خوراک کباب لقمه نگینی مخصوص سزار
•    چلو کباب کوبیده
•    کوبیده اضافه
•    خوراک جوجه کباب
•    فیله مرغ کباب شده
•    خوراک جوجه کباب با استخوان
•    خوراک ماهیچه مخصوص سزار
•    چلو خورشت قیمه بادمجان
•    خورشت قیمه بادمجان بدون برنج
•    عدس پلو با گوشت بره
•    باقلا پلو با گوشت بره به همراه سالاد شیرازی، پنجشنبه، جمعه
•    ته‌چین مرغ ویژه
•    پلو
•    برنج ساده
•    شیرین پلو
•    باقالی پلو
•    زرشک پلو

پیش غذا

•    سیب زمینی سرخ کرده
•    نان سیر
•    سوپ قارچ ایتالیایی
•    سوپ جو
•    زیتون پرورده
•    ماست و موسیر چکیده

نوشیدنی

•    نوشابه قوطی
•    دوغ سبزیجات
•    آب معدنی

سالاد

•    سالاد مخصوص سزار(کاهو، فیله مرغ گریل شده، نان تست سیر، پنیر پارمزان، سس مخصوص سزار)
•    سالاد مدیترانه رژیمی(روغن زیتون، سرکه مخصوص، کاهو، گوجه فرنگی)
•    سالاد شیرازی(خیار، گوجه فرنگی، پیاز، آبغوره)

پیتزا

•    پیتزا استیک
•    پیتزا مخصوص سزار
•    پیتزا کلزونه پپرونی
•    پیتزا کلزونه مرغ
•    پیتزا کلزونه رست بیف
•    پیتزا مکزیکی تند
•    پیتزا مارگاریتا
•    پیتزا سبزیجات
•    پیتزا جنوا
•    پیتزا گوشت و قارچ
•    پیتزا پپرونی
•    پیتزا مرغ و قارچ

ساندویچ

•    ساندویچ گوشت ایتالیایی
•    ساندویچ مرغ ایتالیایی
•    برگر مخصوص سزار

سوخاری

•    ماهی قزل آلا سوخاری
•    میگو سوخاری

پاستا

•    پاستا مرغ
•    پاستای گوشت
•    پاستای سبزیجات
•    لازانیا

بشقاب

•    بیف استراگانف

•    چیکن استراگانف

غذای اصلی

•    استیک مخصوص سزار
•    خوراک زبان مخصوص سزار
•    فیله مینیون
•    باربیکیو
•    استیک مرغ

دسر

•    تیرامیسو

آبمیوه طبیعی

•    آب پرتقال
•    آب هویچ سیب
•    نوشیدنی سرد
•    آب انگور
•    شامپاین بدون الکل
•    لیموناد
•    سودای سکنجبین

بازدید ها: 371