معرفی سه اثر ارزشمند گردشگری مهاباد
معرفی سه اثر ارزشمند گردشگری مهاباد
فقره قا
یکی از مشخصات حتمی مقابر مادی چگونگی ساختار آن ها بر صخره ها و نمای ظاهرشان که رو به جنوب است می باشد. باستان شناسان و محققین زیادی از این اثر دیدن نموده و تألیفاتی در این مورد دارند.
گیرشمن آن را مربوط به مقبره یک شاهزاده مانایی می داند، هرتسفلد و ... معتقدند که مقبره مادی است. در فهرست بناهای تاریخی ذیل «دخمه مادی فقره گاه» چنین می خوانیم: در نزدیکی مهاباد دخمه ای از زمان ماد می باشد، این دخمه سنگی دو طبقه که شامل چهار ستون سنگی و چند متر است، در بلندی واقع شده است. از نظر حجاری و ستون بندی در عداد مقابر مهم دوره ماد است. (۵۵۰ - ۷۰۸ قبل از میلاد). با توجه به مطالب یاد شده تقریبا دیگر می توان گفت که این اثر باشکوه یادگار دوران مجد و عظمت امپراطوری ماد می باشد. خود امپراطوری ماد ترکیب شده از شکوه مندی گذشته تمدن های پیشرفته مانایی - گیلزانی گوتی - زاموایی و کاسی می باشد که بیش ترین سهم را تمدن مانایی در بر داشته.
پیر تندور - قبر فلا. قله سن
به هر حال پیرتندور مشتمل بر درخت بادام نه چندان کهنی بر مسقط الرأس کوه فوق می باشد که پیری در کنار آن خفته و در بخش شمالی آن تخته سنگی صاف و یکپارچه بر سطح زمین قرار گرفته که سوراخی به قطر تقریبی ۶۰ سانتی متر بر آن تعبیه شده و می نمایاند که سوراخ فوق در اثر مرور زمان پر شده و امروزه به علت رفع ابتلاء سرفه مورد تقدس مردم منطقه است که از دیدگاه مردم شناسی نیز مورد تأمل است.
فلا یا فلاح به معنی مجازی غیرمسلمان و زرتشتی و مسیحی و آزاد اطلاق می شود که مراد از آن احتمالا زردشتیان و یا مسیحیان ساکن در محل بوده، این گورستان بزرگ با سنگ های به غایت بزرگ در شمال قرية قديمي لج قرار دارد، قريه لج یکی از قراء بسیار قدیمی است که چندین تپه اطراف آن را به فواصل نامعین احاطه کرده و تاکنون به صورت غیرقانونی اشیائی نیز در آن کشف گردیده.
در شمال شرق قريه لج و در امتداد جنوبی کوه پیرتندور بر فراز کوه نسبتا بلندی که مشرف بر قراء قره داغ و ترشکان و لج وگا پیس و گردگرو و بفروان می باشد، دخمه نسبتا عمیقی وجود دارد که به نام زندان (قوله سن) یا قلعه حسن قرار دارد که آن نیز در دل کوه و فعلا قریب هفت الی هشت متر عمق دارد که به صورت مکعب بازی به سوی بالا کشیده شده، این اثر و دو مورد مذکور، به دلیل قلت فوق العاده منابع تاحفاری کامل باستان شناسی نمی توان صریحا اظهار نمود که واقعا به چه دورانی تعلق دارد اما شیوه سنگ تراشی قلعه حسن و پیر تند ور تاریخچه ای در حدود اثر فقره قا را نشان می دهد.
مسجد جامع مهاباد
این مسجد زیباترین و مهم ترین مسجد و بنای دوره صفوی در غرب می باشد که در سال ۱۰۸۹ هجری قمری ساخت آن به پایان رسیده، مساحت کلی این مسجد با حجره های رو به حیاط و یک سردر ورودی و یک حوضخانه در ضلع جنوبی ۱۲۵۹ مترمربع می باشد.
دوازده طاق بر پایه ها استوار است دیواره های غربی و شرقی مجموعة ۱۲ طاق دارند که هر دیواره مشتمل بر شش طاق است و دیواره های شمالی و جنوبی ۶ طاق دارند که هر دیواره مشتمل بر ۳ طاق است.
دیواره های شرقی و غربی هر کدام دو پنجره بر قسمت فوقانی دارند که به تناسب در قسمت دیگر از یک تا ۴ پنجره متفاوت است. محراب آن در بخش شمالی قرار دارد، کف بنا اخیرا با سنگ های تیشه ای مرمت گردیده.
در سال های اخیر با کشیده شدن خیابان در بخش شرقی خارج از مسجد گرچه حریم آن تا اندازهای آزاد شد ليكن ارتفاع معین خیابان مذکور موجب گردیده که سنگ های زیرین دیوارهای بیرونی در زیر خاک مدفون شده و در نتیجه آب باران به قسمت های آجری صدمه وارد آورد که اگر سریع تر پیگیری نگردد به مرور شاهد تخریب بیش تر آن خواهیم بود، متن تنها یادگار مکتوب آن که کتیبه سردر آن است به مضمون ذیل است:
الحمدالله الذي وفقني الاتمام هذه المدرسة الشريفة في ايام دولة السلطان الا عدل شاه سلیمان الحسين الموسوي الصفوی بهادرخان خلدالله تعالی ملکه في سنه ۱۰۸۹.
- توضیحات
- بازدید: 486
نظرات
- هیچ نظری یافت نشد.





































































































نظر خود را اضافه نمایید
ارسال نظر به عنوان مهمان