پیشینه تاریخی نام شهر بیجار
پیشینه تاریخی نام شهر بیجار
شهر بیجار از استان های استان کردستان می باشد.
از گذشته تا به امروز، شهر بیجار به نام های متفاوتی خوانده می شده است که در زیر، آن ها را نام می بریم.
گروس، کروس، زرین کمر، بام ایران، بیجار
در کتاب جنات الخلود، گفته شده است که نام شهر بیجار به گروس نوادگان حضرت نوح می رسد و برای این است که آن را گروس نامیده اند. از طرفی دیگر می توان گفت که نام گروس شاید از مردمان کرد گرفته شده است که به صورت چادر نشینی زندگی می کردند و قسمت گرمسیر آن جا گروس و سردسیر آن جا لرستان و خوزستان نامیده می شده است.
اعتماد السلطنه می گوید: که اشخاصی به اسم گادوزی ها، گادور ها یا کادوس های که در استان گیلان به سمت جنوب ایران رهسپار شدند و کنار رودی که نزدیک گروس بوده است اطراق کرده و زندگی نموده اند، که آن جا را کادوس می نامیدند که فته رفته کادوس به گروس تبدیل شده است. واژه ی گروس، قسمت گر آن از کر می آید که به معنای کوه می باشد. شهری که کوه های اطراف آن را فرا گرفته بودند. در دوران صفویه، اسم این شهر زرین کمر بوده است و جزو استان کردستان محسوب می شده است. نویسنده کتاب حدیقه ناصری از علی اکبر وقایع نگار کردستانی می گوید: نام گروس در قدیم زرین کمر بوده است و جزو استان کردستان بوده و همچنین کلول خان آن را تصرف کرده بوده است.
نویسنده کتاب سازمان اداری حکومت صفوی ای چنین نوشته است. شهر گروس بین آذربایجان و همدان است که به بیجار نزدیک می باشد. نام دیگر آن زرین کمر بوده که جزو اصطلاحات اداری زمان صفویان می باشد. زرین کمر از دو قسمت تشکیل شده است که زرین به معنای طلایی و رنگ زرد و کمر یعنی میانه کوه و میانه سنگ است. به علت آن که کوه های بلند بیجار تا کمر طلایی رنگ می باشند و به همین علت زرین کمر نامیده می شده است. شهر بیجار به بام ایران ملقب بوده است. از طرفی دیگر می گویند که ناصر الدین شاه قاجار با امیر نظام گروسی شبی جلسه ای برگزار کرد و حرفی میان آن ها رد و بدل شد که می خواست در صبح، آن حرف را توسط جارچی در کل شهر بگوید و جار بزند. ولی قبل از آن که صبح شود این حرف در کل شهر و بین تمام مردم پخش شده بود و به همین علت این شهر را بیجار می گویند. به زبان کردی بیجار از دو قسمت بی یعنی بید و جار یعنی جایگاه و محل رشد گیاه تشکیل شده است. بیجار به معنای سرزمین بید می باشد. چون در این شهر درخت بید بسیاری وجود داشته اشت.
- توضیحات
- بازدید: 636
نظرات
- هیچ نظری یافت نشد.
نظر خود را اضافه نمایید
ارسال نظر به عنوان مهمان