اختلال استرس حاد و راه های درمان
در مورد اختلال استرس حاد و راه های درمان آن چه می دانید؟
استرس حاد ASD در افرادی که با یک سانحه یا اتفاق سنگین مواجه می شوند به وجود می آید. چنین وقایعی را وقایع تروماتیک می نامند. تا یک ماه پس از روی دادن واقعه تروماتیک، ممکن است فرد دچار اختلال استرس حاد شود، اما معولاً بلافاصله پس از تروما آغاز می شود. برای شناختن استرس حاد، علائم آن و راه های درمان آن بهتر است ابتدا با مفهوم تروما آشنا شویم.
تروما
تجربه های تروما در واقع تجربه هایی هستند که در آن شخص به شدیدترین حالات از رنج عاطفی می رسد. ترس از موارد هولناک و مهیب، پریشانی خاطر و اضطراب شدید می توانند منجر به ایجاد این پدیده شوند. در برخی موارد شخص از خطر مرگ و یا صدمه شدید جان سالم به در برده است. واکنش به تروما اختلالات استرس حاد را به وجود می آورد.
افرادی که در معرض اختلال استرس حاد هستند
این افراد، افرادی هستند که به نوعی با تروما درگیر هستند:
o دسته اول کسانی هستند که خودشان موقعیت تروماتیک داشته اند.
o دسته دوم کسانی هستند که شاهد وقایع تروماتیک بوده اند.
o دسته سوم کسانی که از روی دادن وقایع تروماتیک برای عزیزانشان اطلاع پیدا می کنند.
o افرادی که به ضرورت شغلشان یا مسایل دیگر پیوسته با رویدادهای تروماتیک روبرو هستند. مثلاً کسانی از نیروهای نظامی که با اجساد و قتل ها مواجهه پی در پی دارند.
می توان برخی گروه ها را در این مورد آسیب پذیر تر دانست. مثلاً کسانی که سابقه اختلالات روانی دارند؛ کسانی که نسبت به رویداد تروماتیک احساس شدید دارند؛ کسانی که قبل از این ترمایی را تجربه کرده اند و کسانی که با تروما به نحو اجتنابی برخورد می کنند. به طور کلی نیز می توان گفت که زن ها بیشتر از مرد ها در معرض این اختلال قرار می گیرند.
علایم استرس حاد
این بیماری با انواع دیگری از اختلالات شباهت دارد. بنابر این تشخیص آن را تنها به عهده پزشک متخصص بگذارید. اما علائمی هستند که احتمال این اختلال را نشان می دهند:
o شخص به طور مداوم صحنه های واقعه آزار دهنده را یادآوری می کند. این یادآوری ها یا به صورت خودبخود هستند و یا فرد پس از مشاهده چیزی که به نوعی با آن رویداد ارتباط دارد، خاطره دردناک خود را به یاد می آورد.
o شخص نمی تواند احساسات خوب را تجربه کند و در عوض هیجانات منفی خود مانند غمگینی، عصبانیت و احساس گناه را حفظ کرده و دامن می زند.
o شخص احساس بهتی و گیجی دارد.
o شخص از مسایلی که به نحوی مرتبط با واقعه آزار دهنده هستند، به شدت دوری می کند.
o شخص در تمرکز خود دچار مشکل شده است.
o شخص دچار بی خوابی یا مشکل در بیداری شده است.
o شخص کابوس های مرتبط با رویداد تروماتیک می بیند.
راه های درمان استرس حاد
بهترین راه برای درمان استرس حاد توسط روانشناسان، رفتار درمانی-شناختی تشخیص داده شده است. در این روش ابتدا سعی می شود تا طرز فکر فرد در مورد واقعه تروماتیک تغییر داده شود و بعد، رفتارهای خود فرد دچار اختلال در موقعیت هایی که استرس زا هستند تغییر داده شود.
راه های دیگری نیز برای درمان این بیماری پیشنهاد شده است. مدیریت استرس یکی از این راه هاست. بازگویی روانشناختی نیز به درمان فرد کمک می کند. در این روش فرد بلافاصله در مورد ترومای خود صحبت می کند. این روش در مورد همه افراد کارآمد نیست.
- توضیحات
- بازدید: 750
نظرات
- هیچ نظری یافت نشد.
نظر خود را اضافه نمایید
ارسال نظر به عنوان مهمان