پیشگیری و درمان فشار خون در بارداری
پیشگیری و درمان فشار خون در بارداری
برای تعیین فشار خون طبیعی در دوران بارداری، احتمالا پزشک در اولین ویزیت فشار خون خانم باردار را به عنوان فشار پایه اندازه میگیرد. سپس در هر ویزیت دوباره فشار خون شما را میگیرد و با فشار پایه مقایسه میکند. فشار خون طبیعی معمولا نزدیک120/80 میلیمتر جیوه است.
فشار خون بالا یعنی فشار خون بالای 140/90 میلی متر جیوه یکی از بحران های حاملگی است، که می تواند مشکلات جدی برای مادر و جنین بوجود بیاورد. فشار خون را به صورت کسر فشار خون سیستولیک روی فشار خون دیاستولیک میخوانند که عدد بیشتر، فشار سیستولیک یا همان فشار خون درون سرخرگهاست و میزان فشاری را نشان میدهد که وقتی قلب منقبض میشود خون را به سمت رگها پمپ میکند و عدد کمتر یا فشار دیاستولیک، میزان فشار خون را در زمان آرامش قلب نشان میدهد. برای این که فشار خون به مادر و جنین در طول بارداری آسیب نزند چه پیشگیری ها و درمان هایی باید انجام بدهیم؟
-.اگر قصد بارداری را دارید و دچار اضافه وزن هستید، قبل از بارداری وزن خود را کاهش دهید، چرا که ممکن است در دوران بارداری دچار فشار خون و پره اکلامپسی شوید و این را بدانید که در دوران بارداری افزایش وزن اجتناب ناپذیر است پس با پزشک خود مشورت کنید تا بدانید چه میزان اضافه وزن طبیعی است. این عارضه به نامهای توکسمی و مسمومیت حاملگی نیز نامیده می شود.
پری اکلامپسی یا مسمومیت بارداری ازعوارض جدی دوران بارداری محسوب می شود و یک اختلال چندارگانی است که در ۳ تا ۵ درصد از حاملگیها رخ میدهد. متاسفانه این بیماری یکی از علتهای مهم مرگ و میر مادران باردار میباشد که باعث مشکلاتی جدی در جنین و مادر شود. این عارضه بعد از هفته بیستم بارداری رخ میدهد و با فشار خون سیستولیک بیشتر از ۱۴۰ میلیمتر جیوه و یا دیاستولیک بیشتر از ۹۰ میلیمتر جیوه تشخیص داده میشود. از آنجایی که خانم های باردار مبتلا به پره اکلامپسی در معرض خطرات بیشتر ی از نظر عوارض مادری و جنینی هستند باید تحت مراقبتهای ویژه بارداری قرار بگیرند.
-رژیم غذایی مناسب در دوران بارداری: اگر اضافه وزن و یاسابقه فشار خون بالادارید، با یک متخصص تغذیه صحبت کنید و از آنجایی که رژیمهای غذایی برای زنان باردار در هر فرد متفاوت است با توجه به قد و وزنتان برای شما برنامهی تغذیه مناسب بنویسد. بهتر است در برنامه غذایی خود از نمک کمتری استفاده کنید. همچنین غذاهای پر کالری مانند سیب زمینی سرخ کرده، پیتزا و آب گوشت مصرف نکنند و از مصرف غذاهای دارای چربی زیاد پرهیز کنند
-از سیگار و الکل که هر دو فشار خون را بالا میبرند خودداری کنبد.
-ورزش کنید، ورزش های دوران بارداری البته با مشورت با پزشک معالج نه تنها از اضافه وزن جلوگیری می کند بلکه ورزش هایی مانند یوگا باعث کاهش استرس خانم های باردار شده که استرس در افزایش فشار خون تاثیر زیادی دارد.
-این را بدانید که مهم ترین نکته در درمان فشار خون بالا در بارداری تشخیص به موقع آن است و این که جزو کدام گروه می باشد به تشخیص به موقع بستگی دارد. زمانی که شما فشار خون بالا دارید، قلب تان سخت تر کار می کند تا خون را به همه ی نقاط بدن تان برساند. که این می تواند به ماهیچه ی قلب آسیب بزند. معمولا معاینات فشار خون دوران بارداری تا 28 هفتگی هر ماه انجام می شود سپس تا 36 هفتگی هر دو هفته این معاینات انجام می شود و بعد از آن هفته ای یک بار تا زمان زایمان است. این پیگیری ها به ما کمک می کند که در اولین فرصت تشخیص افزایش فشار خون را بدهیم و همچنین شما میتوانید پیگیر فشار خونتان در خانه باشید.
یک دستگاه فشارسنج بخرید. خیلی از این دستگاهها روی مچ دست یا بازوی شما قرار میگیرند. برای اطمینان از دقت فشارسنج، آن را به مطب پزشک خود ببرید و با دستگاه فشارسنج او مقایسه کنید. و یا می توانید به طور مرتب به درمانگاه یا داروخانه یا هر مکان دیگری که دستگاه فشارسنج دارند برویدو فشار خونتان را بگیرید. سعی کنید هر روز در یک زمان مشخص فشار خونتان بگیرید تا از صحت و دقت نتیجه مطمئن شوید. و هنگامی که فشار خونتان را میگیریدصاف بشینید دستتان را هنگام گرفتن فشار تکان ندهید و پاهایتان را روی هم نیاندازید. همیشه دستگاه را فقط روی یک بازو استفاده کنید. و به فاصله 4 ساعت فشار خونتان را بگیرید و اگر هر سری بالا بود حتما به پزشک خود مراجعه کنید.
اگر در طول بارداری به فشار خون مبتلا شدید، به درمان های فوری نیاز دارید که معمولا برای جنین خطری در پی ندارد، از طرفی احتمال آن که مادر به فشار خون بالا مبتلا شود را کاهش می دهد. فشار خون بالا بیش از ده تا پانزده در صد بارداری ها را تحت تاثیر خود قرار می دهد.
یکی از مهمترین اقدامات درمانی که می توانید انجام دهید استراحت است. البته این را بدانید که استراحت مطلق لازم نیست. مسکن و آرام بخش هم در این دوران توصیه نمی شود. کالری، پروتئین کافی، مایعات و نمک کنترل شده (بدون قطع آن ها) تاثیرات عمده ای دارد. خوشبختانه در بیشتر موارد ،فشار خون بالا خفیف هستند یا نزدیک به پایان حاملگی اتفاق می افتند اما از آنجایی که بهترین درمان ختم حاملگی می باشد، لذا زمان وقوع علایم اهمیت می یابد.
یکي از راه هاي درمان مسمومیت بارداری یا پره کلامپسي زايمان مي باشد. و گاهي اوقات ممکن است برا ي اين کار پزشکتان مجبور به زايمان زوردس به وسيله سزارين شود. و این را بدانید که اين تصميم بر اساس ميزان سلامت شما و جنين گرفته خواهد شد. در صورتي که مسموميت دوران بارداري شديد باشد بهترين راه درمان طی تشخیص پزشک معالج انجام زايمان بعد از هفته 32 بارداري است. اما اگر پزشکتان بتواند پره اکلامپسي را کنترل کند بهتر آن است که تا هفته 37 بارداري طول بکشد.
- مصرف بعضی از داروهای فشار خون رایج برای زنان باردار مناسب نیست.
مهار کنندههای ACE
مهارکنندههای رنین؛
مسدودکنندههای گیرندهی آنژیوتانسین.
زیرا این داروها از طریق جریان خون به بدن نوزاد در حال تکامل منتقل میشوند و میتوانند سلامتش را تحت تأثیر قرار دهند. همچنین این داروها میتوانند خون را رقیق کنند، که رقیق شدن خون بر توانایی مادر برای حفظ جنین اثر میگذارد.
متیلدپا (Methyldopa) و لبتالول (labetalol) هر دو داروهایی هستند که مصرف آنها برای کنترل فشار خون در دوران بارداری ضرری ندارند.
اگر در طول بارداری دچار فشار خون بالا شدید، حتما با پزشک خود در مورد چگونگی کنترل فشار خون صحبت کنید.
شاید شنیده باشید که سیر و یا بعضی مکمل ها، ممکن است از فشار خون بالا جلوگیری کنند. اما حقیقت این است که دلایل کافی وجود ندارد که این مکمل ها موثر باشند؛ در نتیجه قبل از استفاده از این مکمل ها، به عنوان وسیله ای برای جلوگیری از فشار خون بالا در دوران بارداری حتما با پزشک خود مشورت کنید.
برای داشتن حاملگي سالم در صورت ابتلا به فشار خون بالا استفاده مناسب از داروها زير نظر پزشک و رعایت اصول بالا الزامی است. هيچ راهي براي پيشگيري مطلق از ايجاد فشار خون بالا وجود ندارد اما با اقدامات به موقع می توانیم از خطرات بعدی جلوگیری کنیم.
- توضیحات
- بازدید: 907
نظرات
- هیچ نظری یافت نشد.
نظر خود را اضافه نمایید
ارسال نظر به عنوان مهمان