بررسی پتانسیل انرژی سبز در ایران
بررسی پتانسیل انرژی سبز در ایران
پتانسیل بیومس (زیست توده) در ایران
تنوع آب و هوای در ایران عامل اصلی برای کاشت محصولات مختلف مناسب برای تولید بیودیزل است. حدود ۷ درصد از وسعت ایران با جنگل پوشیده شده است که میتواند منبع خوبی برای محصولات بیوفول، مانند بیودیزل و بیواتانول باشد. در ایران، بخش های کشاورزی نقش مهمی در اقتصاد روستایی و عملکرد کلان اقتصادی دارند. مناطق مختلف ایران به دلیل تنوع آب و هوایی توانایی کشت محصولات مختلف را دارد. اگر آب مورد نیاز تامین شود، بیش از ۳۰ درصد از زمین های ایران قابلیت کشت دارند. با این حال آمار ثابت کرده است که تنها ۱۲ درصد از این قابلیت برای کشت استفاده شده است. از سوی دیگر گزارش شده است که سالانه حدود ۱۹.۶ میلیون تن پسماند باقی میماند که عمدتا سوخته میشود. پسماند های کشاورزی، زباله های جامد شهری و زباله های حیوانی میتوانند به عنوان منابع اصلی انرژی زیستی در ایران مورد استفاده قرار گیرد. همچنین مقادیر زیادی از محصولات کشاورزی و جنگلی میتواند منبع اصلی تولید بیودیزل و بیواتانول در ایران باشند.
ضایعات بیومس
ضایعات کشاورزی، منابع انرژی مهمی هستند. مقادیر زیادی از آنها شامل علف هرز، برگ های درختان، یونجه و پوشال مصولات غلات و باغی تولید شده در مراحل مختلف کشاورزی هستند که به عنوان منابع انرژی سبز استفاده میشوند. پتانسیل تولید پسماند بیومس کشاورزی در ایران ۸.۷۸ میلیون تن و زباله های حیوانی ۷.۷ میلیون تن و زباله های جامد شهری ۳ میلیون تن تخمین زده شده است. توسعه صنایع غذایی به ویژه دامداری یکی از نتایج اصلی افزایش جمعیت در ایران است. بنابراین هرساله تولید کود حیوانی افزایش مییابد. زباله های حیوانی به عنوان کود در حاصلخیزی مزارع استفاده میشود. تولید بیوگاز از کود حیوانی و استخراج انرژی از این مواد زائد از نظر اقتصادی و محیط زیست مهم است. میزان تولید ضایعات جامد شهری در ایران حدود ۲/۰ – ۵/۰ کیلوگرم به ازای هر یک نفر گزارش شده است.
بعضی فاکتورها مانند درآمد افراد و الگوی مصرف به طور قابل توجهی در این مقدار تاثیر دارد. به عنوان مثال ضایعات جامد شهری تواید شده از ساکنین تهران به عنوان پایتخت ۸۸/۰ کیلوگرم برای هر فرد گزارش شده است. لندفیل استراتژی اصلی برای کاهش ضایعات شهری در ایران است. اگرچه این ضایعات میتواند منبع عالی بیوگاز باشد و با اجرای سیاست های پایدار، بازیابی انرژی میتواند انجام شود. در ایران سایانه حدود ۱۵ تن ضایعات جامد تولید میشود که قادر است ۳ میلیون تن انرژی تجدیدپذیر در سال تولید کند. اواخر، برخی مطالعات امکان سنجی در ساخت نیروگاه ۱۰ مگا واتی بر مبنای استفاده از بیوگاز از ضایعات جامد شهری در شهرهایی که جمعیت بالای ۲۵۰۰۰۰ دارند و اولین نیروگاه بیوگاز با ظرفیت ۴۶۰کیلووات در شهر ساوه انجام شده است. در واقع، سه ایستگاه بیومس در ساوه، مشهد و شیراز با ظرفیت های به ترتیب ۶۰۰ و ۶۵۰ و ۱۰۶۰ کیلووات، توسط دولت ایران نصب خواهد شد.
تولید بیوفول و بیواتانول در ایران
به تازگی، سوخت های زیستی(بیوفول) مایع به عنوان مکمل یا جایگزین برای سوخت فسیلی نفت به دلیل کاربرد موفقیت آمیز موتورهای دیزلی و سرمایه گذاری های عظیم در توسعه سوخت های زیستی (بیوفول) در سراسر دنیا مطرح شده اند. در مقایسه با سوخت فسیلی، بیوفول دارای مزایایی مانند کاهش CHGs، افزایش توسعه در مناطق روستایی کشور، افزایش اطمینان انرژی طبیعی و تضمین انرژی آینده کشور است. تولید و کاربرد بیوفول در دهه گذشته در جهان به طور گسترده افزایش یافته است و مصرف کمتر بیودیزل در بسیاری از کشور ها معمول شده است. به طور مثال، گزارش شده است ۲۱ کشور عضو اتخادیه اروپا از سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۵ بیوفولی را استفاده میکنند که شامل بیودیزل و اتانول به ترتیب به میزان ۷۶ درصد و ۲۴ درصد است.
تولید و استفاده از بیودیزل نه تنها در کشورهای توسعه یافته مانند آلمان ، ایتالیا و فرانسه بلکه در کشورهای در حال توسعه مانند مالزی، برزیل، اندونزی و آرژانتین نیز توسعه یافته است و به شدت در تولید بیودیزل سرمایه گذاری میشود. مخلوط های مختلف بیوفول را میتوان در موتورهای دیزل بدون تغییرات قابل توجه استفاده کرد. به علاوه آلاینده های گاز های گلخانه ای از احتراق بیوفول در مقایسه با احتراق سوخت فسیلی کمتر است. همچنین سهم سوخت های زیستی در ترکیب انرژی نه تنها موجب رشد مناطق روستایی میشود بلکه ایمنی انرژی کشور را افزایش میدهد.
بنابراین مطالعات امکان سنجی بسیاری توسط دانشمندان مختلف برای بررسی امکان تولید بیودیزل و بیو اتانول در کشورهای آسیایی انجام شده است. تنوع آب و هوا و زمین در ایران یک فرصت عالی برای کشت محصولات برای تولید بیوفول است. محصولات متنوعی مانند برنج ، گندم، پسته ، جو، نیشکر،پنبه و چغندر قند که منابع اصلی بیواتانول هستند در ایران کشت شده اند.
- توضیحات
- بازدید: 927
نظرات
- هیچ نظری یافت نشد.
نظر خود را اضافه نمایید
ارسال نظر به عنوان مهمان