علائم و راه های تشخیص بارداری چند قلویی
علائم و راه های تشخیص بارداری چند قلویی
علائم بارداری چند قلویی در خانم ها چیست؟
از شایعترین علائم بارداری چند قلویی که ممکن است در خانم های باردار دیده شود. اگرچه ممکن است هر زنی علائم متفاوتی را تجربه کند. این علائم عبارتاند از:
1. رحم بزرگتر از حد انتظار برای این سن جنین است. در بارداری های چند قلویی، در طی سه ماهه دوم اندازه رحم بزرگ تر از حدی است که انتظار می رود باشد. بین هفته های 20 تا 30 بارداری، ارتفاع قاعده رحم حدود 5 سانتی متر بیشتر از اندازه در بارداری های تک قلویی با همان سن بارداری می شود. البته افزایش اندازه رحم می تواند دلایل دیگری نیز داشته باشد
2. تهوع و استفراغ شدید: در برخی موارد مشاهده شده است که ناخوشی صبحگاهی افزایش یافته است. اکثر باردار تهوع و استفراغ بارداری رو تجربه میکنند. و همچنین مادرانی که چند قلو باردار هستند از این قاعده مستثنا نیستن اما در این خانم ها استفراغ و تهوع بارداریشون نسبت به خانم های تک قلویی ممکن است بیشتر باشد. البته شواهد نشان میدهند که در بین خانم هایی که چند قلویی باردار هستند٬ تنها ۱۵ درصد از آنها تهوع و استفراغ شدیدتری نسبت به بقیه مادران تجربه می کنند.
3. افزایش وزن: در خانم های بارداری که چند قلو باردار هستن دیده شده که در سه ماه اول بارداری اشتها افزایش یافته است و ممکن است در این سه ماه افزایش وزن پیدا کنند. اما ممکن است افزایش وزن سریع در سه ماهه اول بارداری در بارداری های تک قلویی هم رخ بدهد که بدلیل خوردن بیش از حد نیاز خانم باردار باشد. خانم های بارداری که چند قلو باردار هستن تنها مقداری بیشتر از خانم هایی که تک قلو باردار هستند افزایش وزن دارند.
4. بیشتر شدن حرکت جنین: حس کردن حرکت جنین در رحم ٬ یکی از شیرین ترین جنبه های بارداری است. در بارداری های چند قلویی حرکات جنین در بخشهای مختلف شکم همزمان احساس میشود. همچنین بیشتر مادرانی که دو یا چند قلو باردار هستن زودتر و بیشتر از مادرانی که یک قلو باردار هستن حرکت جنین رو حس میکنند.
5.ضربان قلب چند گانه: البته تشخیص بارداری دو یا چند قلویی در سه ماهه اول بارداری با استفاده از داپلر کمی سخت می باشد. از آنجایی که پزشک متخصص میتواند در بارداری های چند قلویی٬ بیش از یک ضربان قلب رو تشخیص بدهد. اما ممکن است به اشتباه صدای قلب مادر رو به عنوان صدای قلب جنین شنیده باشد. البته ضربان قلب چندگانه می تواند از علایم بارداری چند قلویی باشد که باید برای اطمینان آزمایش های دقیق تری انجام داد.
6. سن خانم باردار: بالا بودن سن خانم باردار نیز می تواند یکی از علایم بارداری چند قلویی باشد، هر چه سن بارداری بیشتر باشد٬ پزشک و یا ماما ممکن است برای اطمینان بیشتر معاینات و آزمایش های لازم را جهت اطمینان انجام دهد.
7. احساس خستگی مفرط: اغلب خانم هایی که چند قلو باردار هستند از احساس خستگی شدید شکایت دارند. بی خوابی٬ بی حالی و احساس خستگی در سه ماهه اول بارداری های دو یا چند قلویی٬ نسبت به بارداری های یک قلویی شدید تر است. البته در برخی موارد٬ این احساس خستگی میتواند بخاطر کار، استرس٬ داشتن تغذیه نامناسب و یا داشتن فرزند دیگر باشد اما همچنین میتواند بخاطر بارداری چند قلویی باشد.
8. سابقه خانوادگی: در خانم هایی که سابقه خانوادگی دو یا چند قلویی٬ دارند احتمال بارداری دو یا چند قلویی بیشتر است .در صورت داشتن ژن چند قلویی حتما با پزشکتان مشورت کنید.
بارداری چند قلویی چگونه تشخیص داده میشود؟
با دیدن علایم بارداری چند قلویی بسیاری از خانم ها این احتمال را میدهند که بارداری چند قلویی دارند، مخصوصا اگر در بارداری قبلی خود سابقه چند قلویی را داشتهاند. بنابراین برای تشخیص از همان اوایل بارداری اقدام می کنند، همچنین خانم هایی که از طریق شیوههای باروری، باردار شده اند. میتوانند برای تشخیص اقدام کنند. علاوه بر سابقه پزشکی کامل و معاینات بالینی، که پزشک شما انجام میدهد، تشخیص دقیق تر با روشهای زیر نیز ممکن میشود:
1. آزمایش خون بارداری:
تشخیص بارداری با افزایش هورمون HCG در خون و یا ادرار خان باردار ممکن است. پزشکان ممکنه به دلایل مختلف میزان هورمون HCG را اندازه گیری کنند. این هورمون در خون و یا ادرار خانم ها حدود ده روز پس از لقاح و یا باروری تولید میشود. و سطح این هورمون در هفته دهم بارداری به حداکثر خود میرسد. البته میزان سطح هورمون اچ سی جی در خانم هایی که دوقلو و یا چند قلو باردار هستند بیشتر از خانم های دیگر است. البته افزایش این هورمون می تواند دلایل دیگری هم داشته باشد.
2. آلفا فتو پروتئین:
آلفا فتو پروتئین، مقدار پروتئینی است که توسط کبد جنین آزادشده و در خون مادر یافت میشود، و در صورتی که بیش از یک جنین این پروتئین را تولید کند، مقدار آن در خون خانم باردار بالا نشان داده می شود.
3. اولتراسوند:
اولتراسوند، یک نوع تکنیک تصویر برداری تشخیصی است که در آن از امواج صوتی با فرکانس بالا و یک کامپیوتر استفاده میکنند و در کامپیوتر تصاویری از رگهای خونی، بافتها، و اندامها نمایش داده می شود. معمولا اولتراسوند برای دیدن اندامهای درونی بدن هنگامی که در حال کار کردن هستند مورد استفاده قرار می گیرد و جریان خون در رگهای مختلف را با استفاده از ترانسدیوسر (مبدل صوتی) واژنی، بهخصوص در اوایل بارداری، یا با ترانسدیوسر شکمی در اواخر بارداری تعیین می کند.
4. تأیید سونوگرافی
سونوگرافی تنها روش تشخیصی بسیار دقیق است که در بارداری دو یا چند قلویی استفاده می شود. پزشک متخصص در مانیتور سونوگرافی می بیند که آیا بیشتر از یک جنین در رحم مادر وجود داره یا نه. موارد دیگر فقط احتمال بارداری دو یا چند قلویی رو نشان می دهند و سونوگرافی تنها راه برای اطمینان از وجود بارداری چند قلویی سونوگرافی است.البته مواردی هم دیده شده است که در سه ماه اول با استفاده از سونوگرافی تشخیص اشتباه داده شده است.
- توضیحات
- بازدید: 535
نظرات
- هیچ نظری یافت نشد.
نظر خود را اضافه نمایید
ارسال نظر به عنوان مهمان