تغذیه و بیماریهای تیروئیدی
تغذیه و بیماریهای تیروئیدی
غده تیروئید غدهای پروانهای شکل است که در جلوی گلو قرار دارد. وزن آن در حدود 25 گرم میباشد. هورمونهای تیروئیدی شامل T4،T3 توسط غده تیروئید ترشح میشوند. هورمونهای غده تیروئید در سوخت و ساز بدن نقش دارند و تغذیه میتواند در این موضوع مؤثر باشد. در این مقاله به موضوع تیروئید و نکات تغذیهای مرتبط به آن میپردازیم.
هیپوتیروئیدیسم چیست
گاهی اوقات غده تیروئید هورمونهای تیروئید را آزاد نمیکند حتی زمانی که مقدار زیادی از TSH وجود دارد. این نوع هیپوتیروئیدیسم اولیه نامیده میشود و شایعترین نوع هیپوتیروئیدیسم است. تقریباً 90٪ از کم کاری تیروئید اولیه ناشی از تیروئیدیت حشیموتو (Hashimoto’s)، یک بیماری خودایمنی است که سیستم ایمنی بدن شما اشتباه به غده تیروئید شما حمله میکند. سایر علل کم کاری تیروئید اولیه، کمبود ید، اختلال ژنتیکی، مصرف برخی داروها و جراحی است که بخشی از تیروئید را حذف میکند. هورمونهای تیروئید بسیار مهم هستند. آنها به کنترل رشد، ترمیم و متابولیسم کمک میکنند - فرایندی که بدن شما را به انرژی تبدیل میکند. متابولیسم شما بر درجه حرارت شما تأثیر میگذارد و اینکه چقدر کالری میخورید. به همین دلیل افراد مبتلا به هیپوتیروئیدیسم اغلب احساس سردی، خستگی و سستی میکنند.
چگونه هیپوتیروئیدیسم متابولیسم شما را تحت تأثیر قرار میدهد؟
هورمون تیروئید به کنترل سرعت سوخت و ساز بدن کمک میکند. سوخت و ساز بدن شما اگر سریعتر است، بیشتر کالری بدن شما در حالت استراحت میسوزاند. افرادی که کم کاری تیروئید دارند، هورمون تیروئید کمتری تولید میکنند. این به این معنی است که آنها متابولیسم آهستهتر دارند و کالری کمتری در استراحت میسوزانند. داشتن متابولیسم آهسته با چندین خطر سلامتی همراه است. این ممکن است شما را خسته، سطح کلسترول خون شما را افزایش دهد و برای شما برای از دست دادن وزن سخت تر باشد. اگر کم کاری تیروئید دارید و در کم کردن وزن نیز هستید میبایست ضربان قلب خود را با تمریناتی مانند پیاده روی سریع، قایق رانی و... افزایش دهید. تحقیقات نشان میدهد که تمرین هوازی متوسط و شدید ممکن است باعث افزایش سطح هورمون تیروئید شما شود. به نوبه خود، این ممکن است به سرعت بخشیدن به سوخت و ساز شما کمک کند. افراد مبتلا به کم کاری تیروئید ممکن است از افزایش مصرف پروتئین خود نیز سود ببرند. تحقیقات نشان میدهد که رژیمهای غذایی با پروتئین بالا باعث افزایش سرعت متابولیسم شما میشوند.
کدام مواد مغذی مهم هستند؟
مواد مغذی متعددی برای سلامتی تیروئید مناسب هستند.
ید
ید یک ماده معدنی ضروری برای تولید هورمونهای تیروئید است؛ بنابراین افراد مبتلا به کمبود ید ممکن است در معرض خطر کم کاری تیروئید باشند. کمبود ید بسیار رایج است و تقریباً یک سوم جمعیت جهان را تحت تأثیر قرار میدهد. با این حال، این افراد در کشورهای توسعه یافته مانند ایالات متحده کمتر رایج هستند، زیرا آنها میتوانند با افزودن نمک یددار به مواد غذایی خود از کمبود ید جلوگیری کنند. اگر کمبود ید دارید، نمک را به وعدههای غذایی خود اضافه کنید و غذاهای غنی از ید مانند غذاهای دریایی، ماهی، لبنیات و تخم مرغ مصرف کنید. مکملهای ید لازم نیست زیرا شما میتوانید مقدار زیادی ید را از رژیم غذایی خود دریافت کنید. برخی مطالعات نیز نشان دادهاند که استفاده بیش از حد ید ممکن است به غده تیروئید آسیب برساند.
سلنیوم
سلنیوم هورمونهای تیروئید را فعال میکند تا بتوانند توسط بدن مورد استفاده قرار گیرند. این ماده معدنی همچنین دارای مزایای آنتیاکسیدانی است که به این معنی است که میتواند غده تیروئید را از آسیب مولکولهایی به نام رادیکالهای آزاد محافظت کند. اضافه کردن غذاهای غنی از سلنیوم به رژیم غذایی شما، یک راه عالی برای افزایش میزان سلنیوم است. این شامل آجیل، ماهی تن، ساردین، تخم مرغ و حبوبات میباشد. با این حال، از مصرف یک مکمل سلنیوم اجتناب کنید مگر اینکه پزشک شما آن را توصیه کند. مکملها دوزهای زیاد را تولید میکنند و سلنیوم ممکن است در مقادیر زیاد سمی باشد.
فلز روی
همچون سلنیوم، روی بدن نیز باعث فعال شدن "هورمونهای تیروئید" میشود. مطالعات همچنین نشان میدهد که روی ممکن است TSH بدن را تنظیم کند، TSH هورمونی است که به غده تیروئید به انتشار هورمونهای تیروئیدی کمک میکند. کمبود روی در کشورهای توسعه یافته نادر است، زیرا روی مواد غذایی بسیار زیاد است. با این حال، اگر شما کم کاری تیروئید دارید، باید از غذاهای غنی از روی مانند گوشت گاو و مرغ، صدفها و سایر غذاهای دریایی، استفاده کنید.
کدام مواد مغذی خطرناک هستند؟
مواد غذایی متعددی وجود دارد که ممکن است برای افرادی که کم کاری تیروئید دارند، مضر باشد.
گواتروژنها
گواتروژنها ترکیباتی هستند که ممکن است عملکرد طبیعی غده تیروئید را باعث شوند. آنها نام خود را از واژه گواتر دریافت میکنند که غده تیروئید بزرگ است که ممکن است با کم کاری تیروئید رخ دهد. به طور شگفت انگیز، بسیاری از غذاهای روزانه حاوی گیتروژن هستند. اینها عبارتاند از:
غذاهای حاوی سویا مانند انواع شیر، بستنی و پنیر سویا
برخی از سبزیجات: کلم، کلم بروکلی، گل کلم، اسفناج و...
میوه جات و گیاهان نشاسته دار: سیب زمینی شیرین، پیاز، هلو، توت فرنگی و غیره
برخی از آجیل و دانهها: ارزن، بادامزمینی و...
گلوتن
گلوتن یک پروتئین است که دردانهها مانند گندم، چاودار و جو یافت میشود. افرادی که بیماری سلیاک دارند، یک بیماری خود ایمنی، نمیتوانند گلوتن مصرف کنند. بدن آنها به اشتباه به آن حمله میکند و باعث آسیب به ناحیه روده میشود. متأسفانه، تحقیقات نشان میدهد که افراد مبتلا به بیماری خود ایمنی در معرض خطر ابتلا به بیماریهای خود ایمنی دیگر هستند؛ بنابراین افراد مبتلا به سلیاک ممکن است نوعی از هیپیوتیروئیدیسم را نیز تجربه کنند. این بدان معنی است که برخی از افرادی که دارای تیروئیدیت حشیموتو هستند ممکن است نیاز به حذف گلوتن برای بهبود علائم خود داشته باشند.
مواد غذایی که باید از آنها اجتناب نمود
خوشبختانه غذاهای زیادی نیست که لازم است از آنها اجتناب شود. با این حال، غذاهایی که حاوی گیتروژن هستند، باید با دقت و مراقبت خورده شوند. شما همچنین باید از خوردن غذاهای بسیار فراوری شده اجتناب کنید زیرا معمولاً کالری بیشتری دارند. این ممکن است برای کسی که مبتلا به کم کاری تیروئید است، مشکل ساز باشد، زیرا ممکن است به راحتی افزایش وزن را ایجاد کند.
در اینجا لیستی از غذاها و مکملها باید کاملاً اجتناب کنید:
ارزن: همه انواع آن
غذاهای فرآوری شده
مکملها: مکملهای سلنیوم و ید باید تحت نظر پزشک استفاده گردند.
در اینجا یک لیست از غذاهایی است که میتوانید در حد اعتدال بخورید. این غذاها در صورت مصرف در مقادیر زیاد، گیتروژن ها را دارند و یا باعث تحریک کننده میشوند.
غذاهای حاوی گلوتن: نان، ماکارونی، غلات و غیره
غذاهای سویا: Tofu، Tempeh، شیر سویا و غیره
سبزیجات کریستالی: کلم بروکلی، کلم، اسفناج، کلم و غیره
برخی از میوه ها: هلو، گلابی و توت فرنگی.
نوشیدنیها: قهوه، چای سبز و الکل - این نوشیدنیها ممکن است غده تیروئید شما را تحریک کند اگر به علت تیروئیدیت حشیموتو بیماری سلیاک دارید یا غذاهای ناراحت کنندهای را مصرف میکنید که حاوی گلوتن هستند، باید از گلوتن به طور کامل اجتناب کنید.
- توضیحات
- بازدید: 261
نظرات
- هیچ نظری یافت نشد.
نظر خود را اضافه نمایید
ارسال نظر به عنوان مهمان