گروه های اصلی مواد غذایی (1)
گروه های اصلی مواد غذایی (1)
- گروه شیر و لبنیات:
این گروه شامل شیر، ماست، پنیر، کشک و بستنی است. اگر حجم یک لیوان را 240 میلی لیتر را در نظر بگیرید. آنگاه ارزش غذایی یک لیوان شیر کم چرب، با یک لیوان ماست کم چرب، با یک قوطی کبرییت پنیر، 2 لیوان دوغ کم نمک، یک لیوان کشک و با 5/1 لیوان بستنی معادل است و یک سهم دارد. دقت کنید لبنیات مصرفی باید پاستوریزه باشد. نقش این موارد در رشد استحکام دندان ها و استخوان ها و سلامت پوست است.
- گروه گوشت، تخم مرغ، حبوبات و مغزها:
این گروه شامل انواع گوشت ها مانند گوشت قرمز(گوشت گوسفند و گاو)، گوشت سفید(گوشت ماهی و پرندگان)، تخم مرغ، حبوبات و مغزها است. ارزش پروتئینی 3-2 قطعه گوشت خورشتی متوسط پخته، با یک عدد قسمت پایین ران مرغ بزرگ پخته شده؛ با نصف سینه یک مرغ کوچک پخته، با یک لیوان حبوبات پخته شده یا نصف لیوان حبوبات خام یا نصف لیوان انواع مغزها و با دو عدد تخم مرغ برابر است. در صورتی که مبتلا به چربی خون بالا هستید، باید مصرف تخم مرغ را به حداکثر سه عدد در هفته محدود کنید.
هم چنین باید توجه کنید که هریک از پروتئین های گیاهی به تنهایی کامل نبوده و بهتر است دو یا چند نوع مختلف از آنها با هم خورده شوند. به عنوان مثال لوبیا، عدس و مغز گردو مکمل یکدیگرند. می توانید عدس را به همراه لوبیا، ماش، کمی برنج و تعدادی گردو پخته و مصرف نمایید. مغزها را می توانید به صورت کوبیده، له شده و یا رنده شده به تنهایی یا همراه غذا مصرف کنید. مصرف گوشت سفید بهتر از گوشت قرمز است. ماهی های کوچک که استخوان آن به همراه گوشت ماهی خورده می شود، علاوه بر اینکه دارای پروتئین مرغوبی است، کلسیم و ویتامین د دارد و برای کاهش پوکی استخوان مفید است. می توانید آن را چرخ کرده و به صورت کوکو استفاده نمایید.
سویا
سویا منبع غنی پروئین گیاهی است و می تواند جایگزین خوبی برای گوشت قرمز باشد. سرشاز از آهن، کلسیم، ویتامین های گروه ب و امگا 3 است و در پیشگیری از پوکی استخوان، کاهش بیماری های قلبی و عروقی، کاهش کلسترول بد خون، کاهش فشار خون،کاهش علائم یائسگی، کاهش آرتروز، پیشگیری از سرطان، درمان بیماری های کلیه و دیابت، کاهش وزن و تقویت بافت عضلانی می تواند موثر باشد. می توانید سویا را به همراه گوشت و یا به تنهایی چرخ کنید و به صورت های مختلف در غذا استفاده کنید.
مضرات خوردن سویا
اما زیاد خوردن سویا موجب بروز مشکلات جدی در سلامتی می گردد. غیر از فیتواستروژن، سایر ترکیبات موجود در سویا عبارتند از: فیتات و چند ترکیب ناشناخته. این ترکیبات مانع جذب آهن گیاهی می گردند. فیتات از جذب روی و دیگر عناصر مغذی جلوگیری می کند. پس می توان گفت که گیاهخوارانی که به مقدار زیاد سویا مصرف می کنند، به مرور زمان دچار کمبود عناصر مغذی می شوند. اگر سویا را به همراه گوشت مصرف کنید، مطمئن باشید که دچار کمبود آهن و کم خونی ناشی از آن نخواهید شد، زیرا گوشت موجب جذب آهن می گردد.
مصرف بیش از حد محصولات سویا مانند شیر سویا باعث تغییرات هورمونی در مردان میشود، استروژن آنها فراتر از میزان استروژن زنان سالم، افزایش مییابد. این عامل منجربه رشد غدد شیری یا بزرگی سینهها در مردان همراه با کاهش غریزهی جنسی و ریزش مو می شود. در اینجا تناقض وجود دارد، آزمایشها هیچ خطری را به دلیل خوردن سویا نشان نمیدهد اما مواردی در زندگی واقعی وجود دارد که غیر از این را ثابت میکند.
آنچه در مورد مصرف سویا باید بدانید:
- سویا تقریبا خوراکی مطمئن و بی خطری میباشد و می توان در رژیم غذایی بزرگسالان، کودکان و یا حتی نوزادان استفاده نمود. با اینحال:
- آلرژی و حساسیت به سویا معمول بوده و اگر شما به سویا و یا سایر اعضای خانواده سویا حساسیت دارید، نمیبایست آن را مصرف نمایید. نشانههای حساسیت به سویا متفاوت بوده و میتواند شامل آب ریزش بینی، التهاب دستگاه گوارش و یا افت فشار ناگهانی شود.
- سویا خطر خونریزی را افزایش میدهد و در افرادیکه داروهای رقیق کننده خون مصرف میکنند، یا اختلالات خونریزی دارند، میبایست با احتیاط و کم مصرف شود.
- سویا ممکن است سطح قندخون را پایین بیاورد، پس افراد دیابتی و یا کسانی که قندخون پایینی دارند، باید با احتیاط آن را مصرف کنند.
- افرادیکه دچار کم خونی، فیبروز کیستیک یا اختلالات تیروئید، معده، روده، سیستم ایمنی و قلبی دارند، باید با احتیاط مصرف شود.
- افراد مبتلا به نقرس بهتر است مصرف سویا را کم و محدود نمایند.
- توضیحات
- بازدید: 754
نظرات
- هیچ نظری یافت نشد.
نظر خود را اضافه نمایید
ارسال نظر به عنوان مهمان