هرچیزی که باید راجع به ویتامین ب 12 بدانید
هرچیزی که باید راجع به ویتامین ب 12 بدانید
ویتامین ب 12 یک ویتامین ب حیاتی است و منبع مهمی برای سلامت بافت ها، عملکرد مغز و تولید سلول های خونی است. کوبالامین نام دیگر ویتامین ب 12 است.
حقایق کوتاه راجع به ویتامین ب 12
- ویتامین ب 12 برای عملکرد مغز و سنتز سلول های قرمز خونی اهمیت دارد.
- نقص ویتامین ب 12 می تواند منجر به مشکلات نورولوژی و آنمی شود.
- افراد بالای 14 سال روزانه باید 2.4 میکرو گرم ویتامین ب 12 مصرف کنند.
- ویتامین ب 12 به صورت طبیعی در گوشت موجود است ولی افرادی که گوشت مصرف نمی کنند مانند گیاهخواران می توانند این ویتامین حیاتی را به صورت مکمل دریافت کنند.
ویتامین ب 12 چیست
این ویتامین مانند تمام انواع ویتامین ب محلول در آب است. به این ترتیب این ویتامین ها می توانند در آب حل شود و در رگ های خونی جریان داشته باشند. بدن انسان می تواند ویتامین ب 12 را برای مدت 4 سال ذخیره کند. میزان بیش از حد ویتامین ب 12 توسط ادرار رفع می شود. ویتامین ب 12 یکی از بزرگترین و پیچیده ترین ساختار های ویتامینی را دارد و به طور طبیعی در گوشت تولید می شود و به طور صنعتی از تخمیر باکتری به وجود می آید.
مواد مغذی حاوی ب 12
- گوشت
- ژامبون مرغ
- گوشت بره
- ماهی به خصوص ماهی تن
- محصولات لبنی مانند شیر، پنیر و ماست
- تخم مرغ
- بعضی از انواع شیر سویا و غلات های صبحانه غنی شده با ویتامین ب 12 هستند.
مزایای ویتامین ب 12
این ویتامین برای عملکرد طبیعی مغز و سیستم عصبی حیاتی است. هم چنین در تولید سلول های قرمز خونی نقش داشته و به تولید دی ان ای کمک می کند. متابولیسم هر سلول بدن وابسته به ویتامین ب 12 است به خاطر اینکه این ویتامین در سنتز اسیدهای چربی و تولید انرژی نقش مهمی دارد. ویتامین ب کا با جذب اسید فولیک باعث آزاد شدن انرژی می شود. بدن انسان در هر دقیقه میلیون ها سلول قرمز خونی تولید می کند. بدون این ویتامین سلول ها نمی توانند تقسیم شوند. اگر میزان ویتامین ب 12 کم باشد، تولید سلول های قرمز خونی(گلبول های قرمز) کاهش می یابد و فرد دچار آنمی می شود.
میزان مصرف
نوجوانان و افراد بالای 14 سال روزانه باید 2.4 میکروگرم ویتامین ب 12 مصرف کنند. زنان باردار 2.6 میکرو گرم مصرف روزانه داشته باشند. مصرف بیش از حد ویتامین ب 12 سمی یا خطرناک نیست .اما بهتر است قبل از شروع مصرف ویتامین ب 12 با متخصص تغذیه مشورت کنید.
بعضی از داروها با ویتامین ب 12 تداخل دارند
- متفورمین
- مهارکننده های پروتئینی که اغلب برای بیماری زخم معده استفاده می شود.
- آنتی بیوتیک کلرمفنیکل( این دارو می تواند در جذب ویتامین ب 12 تداخل ایجاد کنند.)
علایم فقر ویتامین ب 12
- احساس ضعف وخستگی
- رنگ پریدگی
- خونریزی لثه و قرمز شدن زبان
- معده درد و کاهش وزن
- اسهال و یبوست
اگر فقدان ویتامین ب 12 در بدن ادامه پیدا کند عوارض زیر بروز می یابند:
- بی حسی و احساس سوزن در نوک انگشتان دست و پا
- ناتوانی در حفظ تعادل
- افسردگی
- جنون و از دست رفتن توانایی ذهنی
چه زمانی بدن ما نمی تواند ویتامین ب 12 را جذب کند
- وقتی به کم خونی شدید و خطرناک مبتلا هستید. در این عارضه، بدن سلول هایی که در دستگاه گوارش به جذب ویتامین ب 12 کمک می کنند را از میان می برد.
- معده تان را جراحی کردید و یا بخشی از روده کوچک تان برداشته شده است.
- وقتی مبتلا به بیماری هایی مانند سلیاک و رشد انگل در روده هستید.
همچنین، کمبود این ویتامین می تواند به علت عدم مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامین ب 12 بروز یابد. افراد گیاه خوار و مسن که مواد غذایی متنوع نمی خورند ممکن است به مکمل های دارویی ویتامین ب 12 نیاز پیدا کنند.
تشخیص کمبود ویتامین ب 12
علائم کمبود ویتامین ب 12 مانند خستگی و عدم تمرکز بسیار رایجاند به همین دلیل تشخیص کمبود ویتامین ب 12 دشوار است. کمبود ویتامین ب 12 از طریق بررسی میزان آن در خون قابل تشخیص است نیمی از افرادی که از مشکلات کمبود این ویتامین رنج میبرند، سطح ویتامین ب 12 خونشان در آزمایشها، طبیعی است. معمولا پزشک تا زمانی که فرد به کمخونی یا بیماریهای قلبی مشکوک نباشد، این آزمایشها را توصیه نمیکند به همین دلیل اگر فکر می کنید که به کمبود ویتامین ب 12 دچار شدید در مورد انجام آزمایش های دقیق تر که میزان بالای هموسیستئین را شناسایی می کنند با پزشک خود مشورت کنید.
- توضیحات
- بازدید: 633
نظرات
- هیچ نظری یافت نشد.
نظر خود را اضافه نمایید
ارسال نظر به عنوان مهمان