صرع چیست؟


مغز برای انتقال پیام های خود و در حالت کارکرد طبیعی آن، امواج الکتریکی ایجاد می کند و به وسیله عبور این امواج در اعصاب، دستورات و پیام های خود را به سراسر بدن مخابره می کند. تشنج حالتی است که در طی آن یک اختلال مغزی کوتاه مدت رخ می دهد و موجب تخلیه الکتریکی ناگهانی در سلول های عصبی می شود و فرد دچار برخی از اختلالات شده مانند از دست دادن هوشیاری، انقباض در عضلات و مخصوصا ماهیچه های صورت، حرکات شدید بدن خصوصا در ناحیه دست و پا. اگر این حالت بیش از دوبار اتفاق بیفتد صرع نامیده می شود و تشخیص آن فقط با نظر پزشک صورت می گیرد. بسته به ناحیه ای از مغز که دچار تخلیه اکتریکی شده و شدت این تخلیه صرع به انواع گوناگونی تقسیم بندی می شود.

صرع چیست؟
نکته مهم آن است که اکثر مردم صرع را یک بیماری عصبی می دانند اما در واقع از نظر پزشکی صرع یک بیماری نیست و تنها علامتی است که بیان می کند قسمتی از مغز کار خود را در برخی از مواقع به درستی انجام نمی دهد.
علل ابتلا به صرع
هر چند در بیشتر موارد هیج علت و دلیلی برای ابتلا به صرع وجود ندارد، اما در برخی از افراد نیز وجود علل و عواملی موجب ابتلا به صرع می شود. این علل عبارتند از:
• سابقه خانوادگی، اختلالات ژنتیکی و مادرزادی
• وجود اختلال در مغز و یا رشته های عصبی انتقال دهنده مغز
• تومورهای مغزی یا سرطان مغز
• ابتلا به بیماری هایی که بر رگهای خونی مرکزی عبور کننده از مغز تاثیر می گذارند و موجب افت اکسیژن در سلول های مغزی می شوند.
• ضربه یا صدمه شدید به سر
• جراحی مغز
• تب بالا
• عدم تعادل در میزان برخی از مواد در مغر مانند قند و کلسیم
• وجود اختلال در تغذیه سلولهای غشایی مغز
• ابتلا به آلزایمر
• اعتیاد به مواد مخدر، سیگار یا الکل
• استشمام سمومی مانند مونوکسید کربن یا سرب
• ابتلا به برخی از بیماری های مانند ایدز
• مصرف برخی از داروهای خاص مانند داروهای ضدافسردگی
• کمبود خواب
• تحریک محرک های حسی مانند نگاه به رقص نور یا صفحه مانیتور

صرع چیست؟
انواع صرع
همانطور که گفته شد، بسته به ناحیه ای از مغز که دچار تخلیه اکتریکی شده و شدت این تخلیه صرع به انواع گوناگونی تقسیم بندی می شود. از انواع خفیف گرفته تا نوع شدید. تاکنون 40 نوع متفاوت صرع شناسایی شده است، که به خاطر تنوع بسیار زیاد در آن و علائم آن، تشخیص انواع خاص صرع مشکل است. برخی از انواع صرع عبارتند از:
1- صرع کوچک یا جزئی
در این نوع صرع آسیب مغزی مربوط به نواحی حسی می باشد و در بیشتر موارد یکی از نیم کره های مغز را درگیر می کند. صرع جزئی بیشتر در بین کودکان و نوجوانان (13-3 سال) شایع است و زمان بروز حمله فرد احساس بی حسی می کند بدون این که از هوش برود، زمین بخورد یا رفتار و حرکت غیرعادی که موجب جلب توجه شود از خود نشان دهد. تنها فرد برای یک الی چند ثانیه احساس بدحالی می کند و نمی تواند عکس العملی از خود نشان دهد. همچنین این نوع صرع در زمان حمله موجب اختلال بینایی، شنوایی و در حالت کلی اختلال در هر یک از حس های فرد می شود. سپس به سرعت و در عرض چند ثانیه حمله برطرف می شود و کودک به حالت عادی برمی گردد. البته کودک حمله صرع را به یاد نمی آورد.
کودکان و نوجوانانی که به صرع جزئی مبتلا می شوند اگر در همین مرحله به درستی درمان شوند، برای همیشه می توانند به زندگی عادی بدون صرع ادامه دهند در غیر این صورت با افزایش سن کودک و پیشرفت اختلال، ممکن است به صرع بزرگ تبدیل شود.
2- صرع بزرگ
در این نوع صرع آسیب مغزی مربوط به نواحی حرکتی است. قبل از شروع حمله فرد دچار حالتی خاص می شود که به آن اخطار گویند. اخطار می تواند به صورت اخطارهای جسمی و یا روانی باشد. در اخطارهای جسمی معمولا پیش از شروع حمله فرد بو خاصی حس می کند یا نور درخشنده ای می بیند و یا صداهای خاصی می شنود یا بی اختیار می خندد یا گریه می کند. در اخطارهای روانی معمولا در یک لحظه احساس فرد نسبت به زندگی اش عوض می شود و احساس غم یا شادی سراسر وجودش را می گیرد.
پس از اخطار، حمله اصلی شروع می شود که فرد به سرعت دچار انقباض عضلانی شده، بر زمین می افتد و بدنش شروع به تکان های شدید می کند. در مواردی نیز فک قفل می شود و حتی ممکن است دهان فرد کف کند و یا زبان خود را گاز بگیرد و یا بی اختیار، ادرار نماید. این حمله حدود چند دقیقه طول می کشد و پس از آن معمولا فرد خواب آلود یا بیهوش می شود. متاسفانه صرع بزرگ شایع ترین نوع صرع است.

صرع چیست؟
3- صرع جزئی پیچیده یا صرع نوجوانی
در این نوع صرع آسیب مغزی مربوط به بخش حافظه فرد می باشد. این نوع صرع 2-1 دقیقه طول می کشد و در حین حمله فرد دچار گیجی می شود و رفتارهای عجیبی که در حالت عادی از خود نشان نمی دهد، بروز می دهد. برای مثال بی دلیل می خندد، گریه می کند، می دود، فریاد می زند، با لباس یا وسایل شخصی خود ور می رود و یا با دهان خود صداهای عجیب درمی آورد. پس از برطرف شدن حمله فرد هیچ چیز به خاطر نمی آورد و معمولا خواب آلود می شود.
4- صرع موضعی
در این نوع صرع اختلال مغزی مربوط به بخش حرکتی است اما نه به شدت صرع بزرگ. میانگین زمانی حمله حدود 2-1 دقیقه می باشد و در زمان وقوع حمله فرد کاملا هوشیار است و حمله از یک قسمت از بدن شروع می شود و ممکن است قسمتهای دیگر بدن را نیز درگیر کند.
5- صرع نسبی یا صرع پارشیال خوش خیم
این نوع صرع نیز به اختلالات مغزی مربوط به اندام های حرکتی مربوط می شوند و موجب ایجاد لرزش یا حرکت در یکی از اندام ها یا صورت می شود. در این مورد ممکن است در حین حمله فرد هوشیاری خود را از دست دهد. این نوع صرع کمترین احتمال ابتلا را در میان گونهای دیگر دارد.
6- صرع کلی
این نوع صرع مربوط به اختلال مغزی در نواحی حسی و حرکتی است. در حین حمله فرد بر زمین می افتد و می لرزد. پس از برطرف شدن حمله، بینایی فرد برای مدتی دچار اختلال می شود که با استراحت برطرف می شود.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
افزودن نظر
  • هیچ نظری یافت نشد.
قدرت گرفته از کومنتو فارسی جوملا نال

مطالب مشابه

سندروم کار با کامپیوتر چیست؟

بروسلوز یا بیماری تب مالت چیست؟

خارشتر چیست؟

مد چیست؟

انسولین چیست؟

بیماری اسکولیز چیست؟